Nieuws Actueel

Boekhandel De Slegte keert terug in Rotterdam

Een vertrouwde naam keert terug in de Rotterdamse winkelstraat: De Slegte. De ramsjboekhandel opent zaterdag aan de Hoogstraat, pal tegenover de Markthal, de deuren. Dat schrijft het AD.

Dénis van Vliet | Foto: De Slegte 5 oktober 2016

Heropening De Slegtein Rotterdam

Rotterdam is na Leiden de tweede stad waar de keten, bekend om zijn assortiment restanten en tweedehands boeken, het opnieuw gaat proberen.

Pro CuresDe Nederlandse tak van het bedrijf werd in 2011 overgenomen door Pro Cures, dezelfde investeerder die later boekenketen Polare kocht en De Slegte daarin onderbracht. Anderhalf jaar geleden viel de combinatie om door wanbeheer.

De Belgische tak, zes vestigingen, bleef al die tijd in handen van Jan Bernhard de Slegte, derde generatie van het boekengeslacht. Vanuit België maakt hij nu de stap terug naar Nederland. Veel voormalige De Slegte-panden zijn nog in handen van twee tantes van Jan Bernhard de Slegte.

Concurrentie,,Goed nieuws voor het papieren boek'', zegt JurgenLooijestijn, die bijna 30 jaar bij De Slegte werkte en nu zijn eigen antiquariaat heeft in de winkel van Donner aan de Coolsingel. ,,Het betekent concurrentie, maar ook weer niet. Heeft De Slegte een boek niet, dan lopen klanten misschien door naar mij. In die zin versterken onze zaken elkaar juist.''

Looijestijn is ook blij dat veel van zijn oud-collega's weer aan de slag kunnen bij De Slegte. ,,Het is toch het vak dat ze graag willen uitoefenen.''

Jan de SlegteMet de terugkeer is de boekenzaak weer vertegenwoordigd in de stad waar het begin vorige eeuw allemaal begon. Lantaarnaansteker Jan de Slegte begon op een karretje in de Burgemeester Roosstraat, een zijstraat van de Heemraadssingel, in 1908 een handeltje in boeken. In 1920 was het boekstalletje te klein geworden en opende hij aan de Katendrechtse Lagedijk 467 in Charlois een winkel, waarin hij een boekhandel annex leesbibliotheek begon en en passant ook 'school-, schrijf en teekenbehoefte' verkocht. Bij zijn pensionering was de keten gegroeid van vijf naar vijfentwintig filialen.

Net als vroeger kunnen klanten bij de winkel ook boeken aanbieden ter verkoop. Voordat De Slegte in 2013 zijn intrek nam bij Polare, zat de zaak jarenlang aan de Coolsingel. De keten hoopt weldra nog meer vestigingen te openen in ons land.