Nieuws Bouw

Dit bedrijf adverteert nooit en doet niet aan SEO: 'Fans maak je door perfectie te leveren'

Een bedrijf dat nooit adverteert, niet aan SEO doet en alleen binnen een straal van iets meer dan tien kilometer van de zaak opereert. Het lijkt totaal niet van deze tijd, maar Installatiebedrijf Verspeek heeft er toch echt succes mee. ,,Er zit zelfs een wachtlijst aan onze vacatures.”

Robbert Daalder 16 augustus 2023

Martijn verspeek installatiebedrijf valkenswaard

Martijn Verspeek, de eigenaar van Installatiebedrijf Verspeek.

Waar een slordige stukadoor met gips onder zijn schoenen al niet goed voor is. Martijn Verspeek van het gelijknamige installatiebedrijf uit Valkenswaard haalt deze bouwvakker meerdere malen aan als motivatie voor zijn eigen werkwijze. Netjes werken en de klant daadwerkelijk als koning behandelen; Martijn zweert erbij.

,,Het is zo vanzelfsprekend, maar lang niet iedereen doet het”, begint de eigenaar van het familiebedrijf. ,,Klein voorbeeld: wanneer jij overdag een stukadoor over de vloer hebt gehad, kan ik je ’s avonds nog aanwijzen waar zijn busje heeft gestaan. Simpelweg door zijn witte voetsporen te volgen.”

"Ik vind dat perfectie de standaard hoort te zijn. Dat vergroot niet alleen het geluk van de klant, maar zeker ook dat van de medewerker"

Martijn Verspeek, eigenaar Verspeek Installaties

,,Het zijn overigens niet alleen stukadoors hoor. Dit is een beetje gemeen goed in onze branche. Ze lijken vaak totaal geen idee te hebben hoe je mensen echt blij maakt door bijvoorbeeld even een lopertje uit te leggen en de boel netjes af te plakken.”

Oprit stofzuigen om zooitje te voorkomen

,,Laatst stuurde een klant mij een foto van één van onze goeiegasten, zoals we de medewerkers van Verspeek noemen. Die stond daar dus de oprit te stofzuigen. Toen ik hem later vroeg waarom hij dat deed, vertelde hij dat ‘ie daar een plank had gezaagd en dat de regen er een zooitje van zou maken als dat zaagsel daar bleef liggen. Dat vind ik dus prachtig! Het is nu een gewoonte binnen ons bedrijf.”

Lees ook: Klant verwacht inzet van ChatGPT en andere generatieve AI voor betere service-ervaring

Mensen aannemen om het écht leuk te maken

Het is inmiddels twaalf jaar geleden dat Martijn de zaak van zijn ouders overnam. Destijds was het alleen zijn vader die de klussen deed terwijl mevrouw Verspeek de administratieve zaken voor haar rekening nam. Personeel aannemen was er absoluut niet bij. Iets waar Martijn heel anders over dacht toen hij de touwtjes in handen kreeg.

Al vrij snel had de enthousiaste Brabander vijf mensen aangenomen. Zijn doel: mensen gelukkig maken. Niet alleen de klanten, maar zeker ook de medewerkers zelf. ,,Want hoe fijn is het om met blije mensen te mogen werken? Wij zeggen dan ook niet dat we cv-ketel komen ophangen, maar dat we warmte komen brengen. Dat is iets heel anders.”

Perfectie hoort de standaard te zijn

,,Dit doet mij denken aan cabaretier Hans Sibbel, beter bekend als Lebbis. Hij vertelde ooit over het perfecte terrasje waarop de serveerster werkelijk alles goed deed. Zijn bestellingen kwamen precies op tijd en hij kreeg zijn extra bakje mayonaise - ondanks de drukte - niet pas toen zijn maaltijd al bijna op was. Na het eten werd de tafel eerst met een nat doekje schoongeveegd en daarna met een droge. Zijn koffiekopje was voorverwarmd en kwam als eerst van een dienblad vol met koud bier voor andere tafels.”

,,Het was perfect. Een beleving, zoals het hoort. Zijn punt zat ‘m in de vraag waarom zo’n terrasje bijna nergens meer te vinden is. En daar heeft hij gelijk in. Ik vind dat perfectie de standaard hoort te zijn en dat Verspeek dat ook moet leveren. Dat is namelijk voor iedereen leuk.”

Martijn Verspeek: ,,Dat wij op deze manier kunnen werken, heeft niets met de grote hoeveelheid werk in de bouw te maken. Ik doe dit al twaalf jaar zo."

Kinderen blij met paps werkgever

Door deze opvatting in zijn eigen bedrijfsvoering te implementeren, wint Martijn naar eigen zeggen geen klanten voor zich, maar fans. Hij opereert bewust in een straal van iets meer dan tien kilometer rond zijn bedrijf en geen meter verder. De reden? Om in een afgebakende omgeving de absolute show te stelen en verdere groei te voorkomen.

,,Met zesentwintig man in dienst zijn wij groot genoeg. Ik weet veel van mijn mensen, hun partners en zelfs hun kinderen. Dat vind ik goud waard. Onze goeiegasten en goeivrouwkes waarderen dat ontzettend. Althans, dat uiten ze best vaak. Laatst las ik nog een berichtje van één van hun kinderen. ‘Pap, ik vind je zoveel leuker sinds je bij Verspeek werkt’, schreef ze. Dat is toch goud?”

,,Mensen willen graag bij ons werken, misschien wel daardoor. We hebben zelfs een wachtlijst voor onze vacatures. Ik wil wel groeien, maar alleen in werkgeluk, resultaat en professionaliteit. Niet in mensen en omzet. Ik ben tevreden met wat we hebben. Echt.”

"Het is de bedoeling fans ons inschakelen omdat ze die perfecte beleving willen. Dat brengt hoge verwachtingen met zich mee welke we continu willen overtreffen"

Martijn Verspeek, eigenaar Verspeek Installaties

Het maakt dat het geliefde Installatiebedrijf Verspeek alleen nog maar via mond-tot-mondreclame aan opdrachten wil komen. ,,Het is de bedoeling dat mensen ons inschakelen omdat ze die perfecte beleving willen. Dat brengt hoge verwachtingen met zich mee welke we continu willen overtreffen. Het is niet voor niks dat wij ook eigen merchandise hebben. Biertjes, rompertjes, sokken. Zelfs oud-ministers Mona Keijzer en Wouter Koolmees lopen in een vestje van Verspeek. We geven het gratis weg aan onze echte fans. Doorsnee klanten vragen hier namelijk niet om.”

Oud-ministers Wouter Koolmees en Mona Keijzer in de vestjes van Installatiebedrijf Verspeek.

Zorgen voor gespreksstof is voldoende

Geld steken in advertenties en SEO? Absoluut niet, verduidelijkt Martijn. ,,We adverteren nooit. Met dat geld doen we liever andere toffe dingen. Zoals een springkussen kopen waarmee je pas echt de aandacht trekt. Fans mogen ‘m gratis lenen. Het is de bedoeling dat zij ons verhaal verder vertellen. Het liefst op verjaardagen, waar zo’n kussen helemaal op z’n plek is. Kinderen blij, ouders blij.”

Het springkussen heeft de vorm van een woonhuis. Compleet met glijbaan en zonnepaneeltjes. ,,Volledig in de kleuren van het bedrijf en natuurlijk zit ons logo erop. We geven ‘m in een speciaal ontworpen aanhanger aan je mee. Deze staat het hele weekend voor je deur zodat ook de buren aan ons denken. Er zitten bovendien statafels bij met daarop wat leuke weetjes en ludieke teksten over Verspeek. Het zou dus gek zijn als er niet over ons wordt gesproken. De springkussen is voorlopig voor ieder weekend geboekt. Dat vind ik zo gaaf!”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.