Nieuws Actueel

Bouwmarkten in Zwolle blijven Hornbach bestrijden

De kans dat Gamma en Praxis de komst van Hornbach naar Zwolle tegen kunnen houden lijkt uitermate klein.

Van onze redactie 22 april 2016

Hornbach Lenneke Lingmont 1

Hornbach staat te popelen om aan de Blaloweg in Zwolle een nieuwe bouwmarkt en tuincentrum uit de grond te stampen, maar de concurrenten Gamma en Praxis en en paar omwonenden trekken nog steeds aan de rem. Zij hopen dat de Raad van State alsnog de (bouw)omgevingsvergunning van tafel veegt.

Toch lijkt die kans uitermate klein, bleek donderdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State. Immers, onlangs veegde diezelfde Raad alle bezwaren tegen het bestemmingsplan voor de Hornbach van tafel. En de omgevingsvergunning past op een haar na naadloos in dat bestemmingsplan. De enige afwijking is dat een deel van het gebouw in de beschermingszone van de dijk langs het Zwarte Water komt, maar daar heeft het waterschap geen probleem mee.

WelstandsadviesBlijft over het welstandadvies, de veertig meter hoge reclamemast en de mogelijke parkeeroverlast in de omgeving. Maar met de parkeeroverlast maakte de Raad korte metten. "Als je van de Hornbach naar de naastgelegen woonwijk moet, zal je eerst de brug over het Zwarte Water over moeten. Bij elkaar is dat negenhonderd meter lopen. Denkt u serieus dat er veel parkeeroverlast in de wijk zal komen", vroeg rechter en staatsraad Th. van Sloten.

Na luid gegrinnik vanuit de rechtszaal besloot de raadsman van Gamma en de omwonenden dat hij het beroep op dat punt beter kon intrekken. Wel meende hij dat Zwolle haar eigen welstandbeleid negeert door een 'schreeuwend oranje roze en rode gevelwand' aan de Blaloweg goed te keuren. "En dat terwijl het heersende palet van de bebouwing grijs en blauw is", aldus de man van Gamma.

AanpassingenUiteindelijk greep Jacqueline Tijchon van Hornbach de microfoon om Gamma de nekslag toe te brengen: "Dat we bij elke bouwproject van Hornbach de Gamma en Praxis tegenkomen, dat zijn we wel gewend. Maar met omwonenden willen we wel op goede voet leven. Wij hebben wel degelijk met de omwonenden gesproken en afgesproken de reclamemast richting de woningen aan te passen. Daar komen geen oranje kleuren en verlichting op. Ik zie hier in de rechtszaal ook helemaal geen omwonenden. Alle andere bezwaren komen alleen maar uit de koker van Gamma."

Mocht de Raad van State de omgevingsvergunning goedkeuren dan hoopt Hornbach eind volgend jaar de deuren te kunnen openen. Uitspraak binnen zes a twaalf weken.

Foto: Lenneke Lingmont