Nieuws Actueel

Decathlon pakt weinig klanten af

Bij de nieuwe Decathlon in de Arnhemse Rijnhal vliegen de wielrenbroeken, hardloopshirts en zwembrillen over de toonbank. Toch zegt een groot deel van de sportwinkels in Arnhem en omgeving weinig last te hebben van de concurrent, zo schrijft De Gelderlander.

Lars Barendrecht | Foto: ANP 29 juli 2016

Sportschoen 1065

Decathlon opende twee maanden geleden een reusachtige zaak in de Rijnhal, die plaats biedt aan materiaal voor 65 sporten en bulkt van de betaalbare eigen merken. Manager Bram Eussen meldt dat zijn winkel een verrassend goede start kent. Er zouden al 67.000 betalende klanten zijn geweest. Vooraf rekende hij op ongeveer 40.000 kopende bezoekers. ,,Normaal gesproken is er bij nieuwe Decathlons altijd al sprake van een openingseffect, maar nu waren de mensen ook nieuwsgierig naar de vernieuwde Rijnhal".

TopshelfMegasportstore Topshelf opende eind april haar deuren in het centrum van Arnhem. Directrice Inge van Kemenade zegt nooit met Decathlon bezig te zijn geweest. "Wij verkopen alleen A-merken en hebben niets van hun nieuwe winkel gemerkt."

OLB SportsOtto Broekhuizen van het Arnhemse OLB Sports vertelt dat zijn omzet niet aantoonbaar lijdt onder de komst van Decathlon. Wel merkt hij dat veel van zijn klanten een kijkje hebben genomen bij de nieuwe sportzaak. Enkele judoverenigingen waar Broekhuizen normaliter mee samenwerkt, kiezen nu bijvoorbeeld voor voordelige judopakken uit de Rijnhal. ,,Wij bieden daarom ook goedkopere pakken aan. Die zijn van een betere kwaliteit."

Net als Decathlon beschikt de superstore van rijwielhandel Mantel in Arnhem-Zuid over een winkeloppervlak van ongeveer 5.000 vierkante meter. Bram van Boekholt van Mantel heeft niet het gevoel dat mensen naar de concurrent zijn overgestapt. In tegenstelling tot Decathlon heb je bij de gespecialiseerde fietsenzaak alleen maar A-merken en krijg je persoonlijk advies, laat hij weten.

Veldman SportVeldman Sport in Velp en Oosterbeek kan vertrouwen op een vast aantal klanten en heeft daarom weinig last van Decathlon, stelt eigenaar Bert-Jan Kelder. ,,Iedereen is uit nieuwsgierigheid natuurlijk bij de Rijnhal geweest, maar onze bezoekers voelen zich daar bijna schuldig over." Volgens Kelder is de verkoop van sportkleding voor jeugd gedaald in zijn twee vestigingen. ,,Maar daar lag onze kracht sowieso al niet. Jonge kinderen groeien snel uit hun kleren en daarom kiezen ouders nu voor het goedkopere Decathlon."

Aktiesport, Perry Sport en Intersport doen geen uitspraken over hun filialen in Arnhem.