Kennis E-commerce

Heb je voor jouw webshop de KvK nodig? Zo zit het

Heb je voor jouw webshop de KvK nodig? Of je naar de Kamer van Koophandel moet hangt af hoe je de webwinkel gebruikt. Dus maak je daar een bedrijf van en probeer je er geld mee te verdienen? Dan is de kans groot dat je daarvoor een KvK-nummer nodig hebt. Door je daar in te schrijven zorg je er namelijk ook voor dat de Belastingdienst daarvan op de hoogte is.

Van onze redactie 9 juni 2022

Kvk webshop beginnen

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock

Tip: je hebt wettelijk geen KvK-nummer nodig voor jouw webshop. Houd er wel rekening mee dat leveranciers daar waarschijnlijk om vragen, als je zakelijk wilt inkopen. Bovendien maak je met een inschrijving een meer professionele indruk op jouw klanten.

Voorwaarden voor inschrijven

Als jouw hobby-webshop uitgroeit tot een bedrijf is het verstandig om je te registreren. En ga je jouw webshop pas net beginnen, maar wil je het professioneel aanpakken? Bepaal met deze 5 voorwaarden of je jouw bedrijf moet inschrijven:

 • Je verkoopt spullen en/of diensten
  In jouw webshop bied je spullen en/of diensten aan, die klanten van je kopen.

 • Jij bepaalt hoe je dat doet
  Je hebt de volledige vrijheid om de prijs en bijvoorbeeld verzending te bepalen.

 • Je verkoopt regelmatig producten
  Het gaat niet om een eenmalige of tijdelijke webwinkel.

 • De webshop levert winst op
  Je maakt winst of verdient in ieder geval de kosten van de webshop terug.

 • Je promoot jouw webshop
  Via internet of andere kanalen maak je promotie voor jouw producten.

Komen de bovenstaande stellingen overeen met jouw webshop en wat je daarmee van plan bent? Dan is het belangrijk om je daarvoor in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je hebt voor jouw webshop de KvK nodig. Dat levert je een KvK-nummer op, net als een btw-identificatienummer (btw-id) van de Belastingdienst.

KvK-nummer voor jouw webshop

Zorg er vervolgens voor dat je het KvK-nummer van jouw webshop op de facturen aan klanten vermeldt. En noem het nummer bijvoorbeeld op de website, zodat je daarmee een professionele indruk maakt.

De kans is groot dat leveranciers en andere relaties je er ook naar zullen vragen. Zorg er dus voor dat je het nummer van de Kamer van Koophandel bij de hand hebt in de administratie. Zo weet je zeker dat je op een professionele manier zaken kunt doen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws