Nieuws Horeca

Gastvrijheid overstijgt de standaardservice bij Kruinings restaurant

Claudia Brevet van Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen is de beste gastvrouw van 2018, schrijft de PZC.

FRANK BALKENENDE | Foto: Lex de Meester 8 november 2017

Gastvrouwclaudia lex de meester

Zeeland klimt steeds hoger op de culinaire ladder. Opvallend veel Zeeuwse restaurants hebben dit jaar plaatsen gewonnen in de Lekker500 en de Gault Millau. Inter Scaldes (twee Michelinsterren) in Kruiningen wisselde weer eens stuivertje met De Librije in Zwolle (drie sterren) in de Lekker 500. Vorig jaar nummer één, nu op plek twee. Inter Scaldes bleef samen met De Librije in Zwolle koploper op de ranglijst van Gault Millau.

Voor het achtste opeenvolgende jaar behaalde het Kruiningse horecaspan chef Jannis en gastvrouw Claudia Brevet de hoogste score van 19,5 punt. Tegelijk zette Gault Millau de gastvrouw van Inter Scaldes op het hoogste podium. Voor het eerst in haar lange loopbaan is Claudia Brevet uitgeroepen tot de beste van Nederland.

Lees ook: De Biet in Zierikzee is beste café van Nederland

,,Het kwam totaal onverwacht. Ik ben eigenlijk niet zo met awards bezig, maar vind het wel heel leuk. Ik heb honderden reacties gehad van collega's, vrienden en gasten. Ik kreeg bijvoorbeeld de felicitaties van Thérèse Boer van De Librije. We gaan collegiaal met elkaar om.''

Leiderschap

Gault Millau beschrijft Claudia in superlatieven. Zo leidt ze 'haar troepen als een generaal'. Regent het, dan snelt iemand met een paraplu toe om - dikwijls ook buitenlandse - gasten naar de voordeur te brengen. Gastvrijheid overstijgt hier de standaardservice. Er is altijd een glimlach, een begrijpende knik en een haviksoog voor het kleinste detail. ,,Ik ken heel veel gasten persoonlijk. Ik weet welke tafel hun voorkeur heeft en wat ze graag eten en drinken. Ik besteed veel aandacht aan de gasten, praat veel met ze. Emotioneel vergt dat soms evenwichtskunst. Ik maak het mee dat aan de ene tafel een verjaardag wordt gevierd en aan de belendende tafel gasten net een dierbare zijn verloren. Daar loop ik niet voor weg, ik vraag meestal door. En ja, dan moet ik wel eens een traantje laten.''

Winnend team

Gasten van Inter Scaldes zijn doorgaans lekkerbekken met veel kennis over eten en wijn. Je maakt ze weinig wijs. Dat vereist scholing en nauwgezette instructies van het personeel. Claudia: ,,Ik wil mijn team complimenteren. Een aantal is in de Gault Millau als talentvol aangemerkt. Ik heb iemand met een boek op zijn hoofd moeten leren recht te lopen. Nu is hij een volleerd gastheer. Ik ben eigenlijk een bondscoach die zijn spelers op de juiste posities zet. Zo creëer je een winnend team.''

Ik besteed veel aandacht aan de gasten, praat veel met ze

Claudia Brevet, gastvrouw Inter Scaldes