Nieuws Horeca

Gezocht: barpersoneel voor carnaval

Het personeelstekort in de horeca was nog nooit zo groot. Met carnaval voor de deur moeten veel horeca-ondernemers alles uit de kast halen om genoeg mensen achter de bar te krijgen. ,,Het is elk jaar een heel gezoek en gepuzzel.’’

Ad de Koning (AD) 22 februari 2020

Gezocht barpersoneel carnaval

Foto: ANP

Voor Charona Jansen (26) is het een jaarlijks terugkerend ‘uitstapje’: met een stuk of acht andere oud-collega’s vier dagen lang biertjes tappen achter de bar van café Publiek op de Markt in Eindhoven. Jansen werkte tot haar overstap naar het onderwijs, nu drie jaar geleden, een jaar of vijf met veel plezier bij Publiek. ,,Het is vooral heel gezellig om iedereen weer te zien, het is ook een soort reünie", vertelt ze aan AD.

Geen overbodige luxe

Veel horecazaken doen tijdens de drukke carnavalsdagen een beroep op oud-medewerkers die het leuk vinden om nog een keer per jaar mee te draaien in de drukte. Voor de exploitanten is dat gezien de krapte op de arbeidsmarkt bepaald geen overbodige luxe. ,,Zij vinden het gezellig en ik ben er blij mee”, vertelt Brigitte van der Weide, eigenares van Publiek. ,,Gelukkig lukt het me ieder jaar wel weer om het carnavalsrooster rond te krijgen, maar het is wel een hele klus.”

Lees ook: Mooie Boules grijpt om zich heen, dit is de succesformule

,,De druk zit er wel op”, weet ook Ruud Bakker, voorzitter van de afdeling Eindhoven van Koninklijke Horeca Nederland. ,,In die zin wijken we hier niet af van het landelijke beeld.” Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte onlangs bekend dat het personeelstekort in de horeca eind vorig jaar is gestegen tot een recordhoogte van 35 procent, met ruim 23.000 openstaande vacatures. ,,We zien dat ondernemers er een hele kluif aan hebben om hun zaak überhaupt draaiende te houden”, vertelt Bakker, zelf exploitant van Dommel 18 aan de Dommelstraat in Eindhoven.

Kijkje in elkaars keuken

Het nijpende tekort aan personeel is voor de branchevereniging reden om op 9 en 10 maart aanstaande speciale Horeca Onderwijsdagen Brabant te organiseren. Op die dagen kunnen horeca-ondernemers en (horeca-)onderwijsinstellingen letterlijk een kijkje in elkaars keuken nemen. Bakker: ,,Want we moeten echt zorgen voor meer aanwas van onderop. Het valt me ook op als ik door de stad loop: overal hangen vacatures.”

"Tien jaar geleden stonden ze echt te springen om met carnaval te werken, nu is dat minder vanzelfsprekend. Misschien is het gewoon ook een andere generatie"

Willy Verberne, eigenaar café ’t Spektakel in Asten

Bij restaurant Dolce Vita, dat vorig jaar van Son naar Eindhoven verhuisde, zijn onlangs twee Napolitanen in de bediening aan de slag gegaan. Eigenaar Kosta Tasi is daar blij mee. Hij werkte noodgedwongen een paar maanden met Temper, een digitaal platform dat tijdelijke krachten en horeca-ondernemers met elkaar in contact brengt. ,,Dat werkt op zich wel, maar het nadeel is wel dat die jongens weer weg zijn tegen de tijd dat ze de tafelnummers een beetje kennen.”

Geen ontkomen aan

De Italianen die nu in zijn zaak werken, hadden zich voorgenomen om óf in Londen óf in Eindhoven te gaan werken. ,,Maar Londen vonden ze te onzeker, gezien Brexit. Kennelijk staat Eindhoven in het buitenland toch hoog aangeschreven. Naar Amsterdam wilden ze pertinent niet.” Overigens is Dolce Vita dit jaar met carnaval voor het eerst dicht. ,,In Son kwamen niet-carnavalsvierders, maar hier zit ik midden in de stad, dan is er geen ontkomen aan.”

Lees ook: Liefde op de werkvloer: twee derde van de werknemers heeft er weleens mee te maken

Eigenaar Willy Verberne van café ’t Spektakel in Asten is blij dat hij zijn rooster voor carnaval weer rond heeft. ,,Op zich heb ik voldoende mensen, maar ik merk wel dat het lastiger wordt, ook al betaal ik helemaal niet slecht. Tien jaar geleden stonden ze echt te springen om met carnaval te werken, nu is dat minder vanzelfsprekend. Misschien is het gewoon ook een andere generatie, met een andere mentaliteit.”

Bij De Zwaan in Son is de carnavalsbezetting ‘nooit een probleem’. ,,Terwijl we per dag met een man of zestig, zeventig staan te werken”, vertelt eigenaar Bert-Jan Leermakers. ,,Als je een leuke club mensen hebt, gaat het redelijk gemakkelijk, al merk ik ook wel dat met name de jongeren toch graag een dagje vrij willen zijn. Maar met genoeg mensen kan dat ook.”