Nieuws Actueel

Huismerk Energie: groene stroom voor 80.000 klanten

Als een bedrijf als Shell investeert in windenergie, weet je: groene energie heeft de toekomst. Peter den Biesen en compagnon Loek Otters van Huismerk Energie in Nijmegen geloofden in 2012 al in duurzame energie. Toen begonnen ze hun bedrijf in een garage; nu zijn ze de grootste duurzame energieproducent in de regio, met een kantoor van 1.000 m2.

Lotte Martini | Foto: Erik van 't Hullenaar 19 december 2016

Energie Nijmegen

,,Wij kenden elkaar van ons werk bij energiereus Essent", vertelt Peter. ,,We waren allebei niet gelukkig met de steeds grotere focus op de aandeelhouders in plaats van op de klant. Ik was 46 jaar; voor mijn gevoel was het nu of nooit."

Start

Peter en Loek staken eigen geld in hun kleinschalige energiebedrijf, midden in de economische crisis. Het bleek een prima tijd voor een start-up. ,,De grote bedrijven waren met zichzelf bezig, ik zag ruimte voor onze visie."

Het duo wilde de verbindende schakel worden tussen afnemers en lokale, kleinschalige, duurzame energieproducenten. Dankzij het netwerk dat ze overhielden aan hun banen bij Essent mochten ze komen praten bij het ministerie van Economische Zaken. De benodigde vergunning was in november 2012 rond.

Windpark

Vanaf dat moment was de uitdaging overzicht te houden en op tijd bij te sturen. ,,Er kwamen cowboyfiguren op ons af die snel rijk wilden worden met sjoemelenergie. Dat was niet ons doel. Wij wilden de tijd nemen om goed te worden."

Daarom dachten ze goed na over de aandeelhouders die ze wilden binnenhalen. ,,Het belangrijkste voor ons is onze onafhankelijkheid. Wij willen een kleine, wendbare onderneming zijn, met innovatie voorop."

Provincie

In 2013 stapte de provincie Gelderland in Huismerk Energie en begonnen gesprekken met de initiatiefnemers van het uit een burgerinitiatief geboren Windpark Nijmegen-Betuwe, met in eerste instantie als resultaat vier windmolens langs de A15 bij Ressen, waarmee 7.000 huishoudens van energie worden voorzien.

Het Windpark, dat in december opent, behoort nu tot de belangrijkste partners, evenals de Bio Energie Centrale Cuijk (biomassa) en het binnenkort operationele Dommelstroom in Sint Michielsgestel (waterkracht). De op deze locaties opgewekte energie verkoopt Huismerk Energie aan zijn afnemers.

Volhouders

Twee jaar geleden werd Huismerk Energie uitgeroepen tot meest duurzame energieleverancier van Nederland. Sinds vorig jaar richt het bedrijf zich niet meer alleen op de consumentenmarkt, maar ook op het bedrijfsleven. ,,Tesla, D-reizen, Zara: bedrijven die het belangrijk vinden zich te profileren als duurzaam."

Op de foto: initiatiefnemers Loek Otters (lniks) en Peter den Biesen