Nieuws Actueel

Twentse rouwautoverhuurder verhuurt opvallende rouwauto's

Door Twente rijdt sinds kort een opvallende rouwauto. De filosofie: je moet de dood niet wegpoetsen, vier bij een uitvaart het leven. Was getekend: René Guillot, kunstenaar.

Leo van Raaij | Foto: Frans Nikkels 30 maart 2016

Kist guillot frans nikkels

Ze kenden elkaar al langer, René Guillot en rouwautoverhuurder Joost van Kleef uit Hengelo. "Zeg, zou het niet wat zijn wanneer ik een rouwauto zou gaan verhuren die in jouw stijl is geschilderd?", vroeg Van Kleef een keer op een feestje waar ze elkaar tegenkwamen. Dat hoefde hij maar één keer te vragen. ,,Het was een gewaagde stap", geeft de Hengelose ondernemer toe. "Je moet maar afwachten wat voor reacties je krijgt."

Leven vierenDe Cobra-stijl van Guillot, abstract in primaire kleuren, is immers niet bepaald wat je op een rouwauto zou verwachten. "We zijn in Nederland nog behoorlijk calvinistisch", vindt Guillot. "De dood wordt een beetje weggepoetst. Maar je mag toch het leven van iemand vieren?" Zo ziet de Enschedese kunstenaar het, een uitvaart als een afscheidsfeestje. "Schrijnende gevallen daargelaten natuurlijk. Maar veel mensen hebben toch ook een mooi leven gehad. Dat mag je laten zien. Het thema is 'kleurrijk herinneren'. Mensen het gevoel meegeven 'maak wat van je leven'. En dat gevoel bij een uitvaart centraal stellen. De functie van een kunstenaar is toch dat je iets moet losmaken bij mensen."

AfscheidWie een afscheid geheel in eigen stijl wil, kan een lijkkist met een passend thema krijgen. In het atelier van Guillot staat een showmodel. Wat die kost? "Daar hebben we het nog niet over gehad", zeggen Guillot en Van Kleef. "Maar een vierkante meter kost bij mij 3.000 euro. Dat kan natuurlijk niet uit voor een kist. Bij mij is het vooral de ideologie, alles draait om liefde voor de medemens. En als je daar wat mee kan doen, is dat mooi."

OntwerpDe omgebouwde Cadillac Deville waarop het ontwerp van Guillot is aangebracht was eerst antraciet. Grafisch ontwerper Mo van der Werf bracht met software drie bestaande doeken van Guillot bij elkaar en de foto daarvan werd door Paul Schäfer van Carto Letters op de auto geplakt. Inmiddels is de wagen al bij uitvaarten gebruikt. Van Kleef wordt er enthousiast van. ,,Hoe vaker ik 'm zie, hoe mooier hij wordt. Als ik 's ochtends de garage binnenkom, denk ik: Ýes!"

Op de foto: René Guillot (voorgrond) en Joost van Kleef halen een kist uit hun Cadillac.