Nieuws Actueel

Is Lelystad een alternatief voor Schiphol?

Luchthaven Schiphol barst uit haar voegen, maar er is een oplossing: Lelystad Airport. Vakantievierders moeten daar vanaf 2019 vertrekken, maar grote luchtvaartmaatschappijen TUI en Corendon zien dat nog helemaal niet zitten, schrijft het AD.

Raymond Boere | Foto: Peter Bakker 11 januari 2017

Lelystad 6

Deze week zetten bouwvakkers van aannemer Dura Vermeer de schep in de grond van het nieuwe Lelystad Airport. Het komende anderhalf jaar verrijst hier een hypermoderne nieuwe terminal en wordt de start- en landingsbaan bijna twee keer zo groot. De sportvliegtuigjes maken plaats voor 35 meter lange Boeings.

Zonaanbidders naar Zuid-Europese stranden reizen straks wellicht niet meer via Schiphol, maar stappen op in de Flevopolder. Als de luchthaven in april 2019 open gaat, kunnen er naar verwachting 4.000 vluchten per jaar worden uitgevoerd. Dat aantal moet in 2033 zijn uitgegroeid tot 45.000.

Upgrade

De 'upgrade' voor Lelystad Airport moet Schiphol de broodnodige ruimte geven om verder te groeien. Eerder dan verwacht hikt de nationale luchthaven aan tegen de maximaal toegestane 500.000 start- en landingen per jaar. Door vakantievluchten naar Lelystad te verplaatsen ontstaat ruimte om verder te groeien, zo is de gedachte.

Het is nog niet bekend welke maatschappijen straks gaan opereren vanaf Lelystad. Enthousiast worden twee grote vakantie-aanbieders, TUI en Corendon, vooralsnog niet. Volgens Steven van der Heijden, directeur van Corendon, vormen de beperkte openingstijden van de nieuwe luchthaven het grootste probleem: er mag namelijk 's nachts niet worden gevlogen. Daardoor kunnen vliegtuigen niet optimaal worden gebruikt. ,,Juist in de zomer willen we onze vliegtuigen 22 uur per dag kunnen inzetten, maar dat gaat daar niet.''

Ook het aftanken van vliegtuigen is volgens Van der Heijden duurder dan op Schiphol. Op Schiphol wordt gebruik gemaakt van een pijpleiding. Op Lelystad moet het met tankwagens worden gedaan. ,,Dat scheelt maar een paar cent per liter, maar met de duizenden liters die wij nodig hebben, is dat een behoorlijke extra kostenpost.''

TUI

Ook TUI wordt niet enthousiast. Vooral de lengte van de nieuwe start- en landingsbaan zorgt voor operationele hoofdbrekers. Voor de gloednieuwe 'dreamliners' is de landingsbaan te kort. ,,Dat betekent dat we met die toestellen op Schiphol moeten blijven en zo vanaf twee luchthavens moeten gaan opereren voor het onderhoud'', aldus woordvoerder Petra Kok.

TUI en Corendon verwachten dat vliegen van Lelystad duurder wordt. Corendon becijferde dat prijzen kunnen oplopen met tot vijftig euro per stoel. Daarmee zouden beide bedrijven zich uit de markt prijzen, zolang op Schiphol dezelfde bestemmingen worden aangeboden voor zakelijk verkeer. Aanbieder Transavia heeft eerder laten weten geïnteresseerd te zijn in Lelystad. ,,Maar dan wel bovenop onze bestaande activiteiten", stelde woordvoerster Kensenhuis. ,,We willen niet verhuizen van Schiphol naar Lelystad. We willen ons goede netwerk op Schiphol behouden."

Volgens Schiphol zelf is Lelystad een aantrekkelijke luchthaven, door lagere tarieven. Ook kunnen toestellen na een landing sneller vertrekken.

Boeren rond Lelystad Airport waren jarenlang fel tegen uitbreiding van het vliegveld. Nu de bouw is gestart, raken ze enthousiast en hopen ze een graantje mee te pikken.

Lelystad

Over precies 444 dagen is het gedaan met de rust in de Flevopolder. Dan opent het vernieuwde Lelystad Airport. Zestig toestellen per dag kunnen er dan uiteindelijk voorbijkomen. Aardappelteler Rob ter Haar kan het zich nog moeilijk voorstellen: ,,Er komen nu al veel sportvliegtuigjes over. Daar storen we ons niet meer aan. We hopen dat het zo ook gaat met die grote kisten.'' Eigenlijk zit Ter Haar niet te wachten op de uitbreiding. Sterker nog: acht jaar geleden vocht hij met medebewoners tegen het plan. De familie Ter Haar woont op nog geen kilometer afstand in het verlengde van de startbaan. ,,De geluidsoverlast is natuurlijk niet fijn, maar er was ook niet nagedacht over wat al dat vliegverkeer voor onze gewassen zou betekenen'', zegt Ter Haar.

Dat vraagstuk is inmiddels opgelost. Er lijkt niets aan de hand. Het zorgde ervoor dat Ter Haar en andere boeren, zoals Sietse Zeinstra, toch een beetje van Lelystad Airport zijn gaan houden. Of zoals ze het zelf zeggen: we accepteren dat we het niet tegen kunnen houden. Samen met 60 agrariërs hebben ze zich nu verenigd en zien ze enorme kansen. Zo willen ze onder meer lokale producten verkopen in de aankomst- en vertrekhal. ,,Er komen straks bijna 7 miljoen passagiers per jaar. Als iedereen 1 euro uitgeeft, halen we tien procent meer omzet binnen dan we nu met zijn allen doen,'' zegt Ter Haar.

Gerelateerde artikelen:

Boeren zien uitbreiding Lelystad Aiport als kans