Nieuws Actueel

Loont het nog om in cryptomunten te stappen? Tips van een bitcoin-miljonair

De een noemt het een piramidespel, de ander de toekomst van betalen. Hoe dan ook, met cryptovaluta is goud geld te verdienen, stelt het AD. Doen of niet?

Kaj van Arkel | Foto: ANP 4 januari 2018

Bitcoin anp

Bitcoin-evangelist Niels Harmsen (31) voelde zich voorbije jaren vaak een roepende in de woestijn. Jan en alleman vertelde hij over zijn nieuwe geloof, maar vrijwel niemand liet zich tot het cryptodom bekeren. ,,Zonde. Want hadden ze dat wel gedaan, dan waren ze nu net als ik miljonair geweest'', aldus de bitcoinspeculant.

Verstoten

Die rijkdom is overigens bijzaak voor Harmsen. Want hij gelooft heilig in de elektronische munt, die financieel verkeer mogelijk maakt zonder tussenkomst van banken. Zozeer zelfs, dat hij geen bankrekening meer heeft. Al was dat niet helemaal zijn eigen keuze: de bank verstootte hem als klant nadat hij hen had verzocht zijn cryptovermogen te bewaren.

Lees ook: Hoe werkt bitcoin?

De afgelopen vijf jaar stak Harmsen, van huis uit accountant, al zijn spaargeld in bitcoin. Het betaalde zich uit, want hij zag gaandeweg de waarde van zijn coins tot rond de 15.000 dollar per stuk oplopen. Geen slecht rendement voor iemand die tegen een koers van 100 dollar per munt was ingestapt.

Miljoenenverlies

Maar het zat Harmsen niet alleen mee. Door omvallende beurzen, oplichters en verkeerde transacties gingen honderden van zijn bitcoins verloren, een miljoenenverlies. Toch hoor je hem niet klagen. ,,Ik heb meer verloren dan gewonnen, maar ben nog steeds een stuk rijker dan voorheen.''

Lees ook: Zo word je cryptomiljonair

Snelle rijkdom

Duizelingwekkende bedragen en de belofte van snelle rijkdom doen een groeiende groep Nederlanders investeren in cryptomunten als bitcoin, ethereum en litecoin.
Volgens TNS Nipo telt Nederland momenteel 135.000 huishoudens die cryptovaluta bezitten, twee keer zo veel als een jaar geleden. Nog eens 150.000 huishoudens zouden overwegen om in te stappen.

Máár is dat wel verstandig? Loont het nog om in te stappen? En waar moet je op letten?

1. Loont het nog om in te stappen?

Ja, zegt Harmsen. ,,In tegenstelling tot veel andere plekken op onze planeet, heeft iedereen in ons land toegang tot internet. Daardoor beginnen we met een voorsprong op de rest.''

Wie megawinsten verwacht, komt evenwel bedrogen uit. Die tijd is voorbij, meent Harmsen. ,,Maar wie niet meteen terugschrikt van een plotselinge koersdaling, kan op termijn toch een aardig rendement halen."

Zelf is Harmsen bezig zijn bitcoin in te ruilen voor de munten ripple en xlm, die momenteel door grote bedrijven zoals computergigant IBM worden omarmd. De reden heeft van doen met de technologie achter bitcoin. ,,Die is in de snel bewegende cryptoruimte verouderd, waardoor transacties lang op zich laten wachten en bovendien veel te duur zijn", verklaart de cryptobelegger.

2. Waar kan je cryptomunten kopen?

Toegangspoort tot de wereld van cryptovaluta is voor velen de online beurs Coinbase.com. Hier wissel je je euro's in voor litecoin, ethereum, bitcoin en inmiddels ook de afsplitsing bitcoin cash, vier van de wereldwijd meest verhandelde munten.

Vanuit Coinbase verstuur je de aangeschafte coins naar een elektronische portemonnee op een andere beurs met een groter aanbod aan cryptovaluta, zoals Binance, Bittrex en Kraken. Wil je van je munten af? Dan wissel je ze weer om in bitcoin, ethereum of litecoin om die vervolgens terug te sturen naar Coinbase en daar om te zetten in harde euro's.

3. Waar haal je goede financiële informatie vandaan?

De cryptomarkt kent geen Bloomberg of Reuters. En dat is lastig, want de bitcoinwereld hangt van nepnieuws en propaganda aan elkaar. Uitzonderingen zijn websites Cointelegraph.com en Coindesk.com. Die brengen vaak het financiële nieuws als eerste, zonder onwaarheden te verspreiden.

Voor actuele en historische koersdata kijk je op Coinmarketcap.com. Op de site vind je de gemiddelde prijs van alle 1370 cryptomunten die worden verhandeld. Zicht op je investeringen houd je met een cryptoticker zoals de gratis app Blockfolio.

4. ICO's zijn ook in opkomst, maar wat zijn dat?

Bij een Initial Coin Offering (ICO) geeft een startend bedrijf geen aandelen uit, maar digitale munten, ook wel tokens genoemd. Die tokens kunnen worden verhandeld en stijgen in waarde naarmate de start-up groeit.

Cryptohandelaren staan massaal in de rij voor ICO's. Allemaal hopen ze te investeren in de 'nieuwe bitcoin'. Dit is niet zonder gevaar. Het probleem bij deze vorm van geld inzamelen is dat toezicht ontbreekt. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn digitale beursgangen 'de ideale voedingsbodem voor oplichters'. De financiële waakhond waarschuwt particuliere investeerders dan ook voor de gevaren van ICO's. De toezichthouder kreeg onlangs nog gelijk, toen de oprichters van de Amerikaanse start-up Confido er met ruim drie ton van investeerders vandoor gingen.

5. Is die handel in cryptomunten geen zeepbel die op enig moment barst?

Daar heeft het alle schijn van. ,,Elke keer denk ik: de mens zal wel leren'', zegt Errol Keyner. Als adjunct-directeur van de Vereniging van Effectenbezitters heeft hij al zo vaak piramidespelen en zeepbellen gezien. Ook nu dreigen volgens hem mensen met hun zuurverdiende geld ten onder te gaan, net als met de internetbubbel eind jaren 90.

,,Vooral de beginnende beleggers gingen toen de boot in."
Volgens Keyner zijn cryptovaluta niet anders. Ook nu staat er een bubbel op knappen, de grote vraag is alleen wanneer. ,,Er zit in economische zin niets achter cryptovaluta dat waarde creëert, zoals bij aandelen wel het geval is. Je bezit iets nutteloos waarvan je hoopt dat je dit met winst aan een grotere gek verkoopt."

Banken als JP Morgan en Goldman Sachs spreken van een zeepbel. Zelfs Vitalik Buterin, de oprichter van ethereum, waarschuwde onlangs voor het gevaar van knappen.

https://youtu.be/qNePnSe-3zM

Ik heb meer verloren dan gewonnen, maar ben nog steeds een stuk rijker dan voorheen

Niels Harmsen, bitcoinspeculant