Actueel

Na vele jaren van alleen maar sterrenstof: gaat het Michelin-sterren regenen in Utrecht?

V.l.n.r: Tommy den Hartog van restaurant 273, Niels van Zijl van Heimat, Leon Mazairac van Karel V, Rik Jansma van de Salentein. Restaurant 273/Indebuurt Utrecht/privéfoto/Carlo ter Ellen DTCT
Restaurant 273/Indebuurt Utrecht/privéfoto/Carlo ter Ellen DTCT
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Het zijn vaak dezelfde namen die worden genoemd, in het rijtje van haute cuisine-zaken en potentiële Michelinrestaurants in Utrecht. Maar één nieuwe zaak valt op bij kenners: het aan de Biltstraat gevestigde Heimat, in april dit jaar geopend. Het werk van de jonge chef Niels van Zijl blijft niet onopgemerkt, meldt het AD.

AD-recensent Marco Bosmans denkt dat de jonge chef kans maakt. ,,Heimat is creatief en betaalbaar, de zaak wordt gerund door ambitieuze jonge honden. Er gaat écht een buzz door de stad, zo van: deze plek moet je proeven.’’ Heimat werd al genoemd in de Michelingids - een teken dat de zaak opvalt, zegt Gijsbregt Brouwer, medeoprichter van platform De Buik. ,,Ik hoor ontzettend veel goede verhalen over deze talentvolle, jonge chef. Maar ze zijn nog niet lang open, ik zou het wél snel vinden.’’

Tekst loopt door onder de foto

Lees verder onder de advertentie
Burgemeester Sharon Dijksma en chef Niels van Zijl tijdens de opening van Heimat. Bastiaan van Schip
Bastiaan van Schip

Culinaire scene in Utrecht is naar hoog niveau gegroeid

Als er één stad is die Anne de Buck van het platform YourLittleBlackBook op culinair vlak ‘in de gaten houdt’ is het wel Utrecht. Het zou haar niet verbazen als er ‘meerdere sterren bijkomen’, volgens De Buck is de culinaire scene in de stad binnen een paar jaar naar ontzettend hoog niveau gegroeid. Bosmans denkt dat het ‘bewind van burgemeester Dijksma’ daar ook aan bijdraagt. ,,Zo zijn de Gault & Millau-awards (een culinaire prijsuitreiking, red.) naar Utrecht gehaald dit jaar. Zij zet in op de koers van: we willen een culinaire gemeente zijn. In die habitat doet de horeca het goed.’’

Heimat wordt door De Buck genoemd, evenals Hemel & Aarde: een zaak die al langer wordt gezien als kanshebber. Dat denken ook Bosmans en Brouwer. Die laatste: ,,Achter Hemel & Aarde zit een horecagroep die al sterrenzaken heeft in Amsterdam. Als je hier binnenloopt voel je dat. Alles klopt. Dat vind ik overigens ook van 273 op de Oudegracht: een opvallende zaak. Niet altijd even typisch Michelin, maar zéker een kanshebber.’’

Lees verder onder de advertentie

Drie Michelinzaken in Nederland zijn, niet lang na het behalen van hun ster, afgelopen jaar gesloten. Dat staat niet goed

Gijsbregt Brouwer, De Buik

Máár, weten de kenners ook: Michelin maakt soms rare sprongen. Het verplaatsen van de ceremonie van Amsterdam naar Maastricht zorgde ervoor dat er anderhalf jaar tussen de uitreikingen zit. ,,Omdat ze afwijken van het jaarlijkse ritme kan er misschien wel wat meer gebeuren. Maar wat ook gezegd moet worden: een paar Michelinzaken in Nederland zijn, niet lang na het behalen van hun ster, afgelopen jaar gesloten. Dat staat niet goed op het resumé van Michelin. Misschien zijn ze juist wat voorzichtiger’’, zegt Brouwer.

Dat Karel V en Maeve hun behaalde sterren houden – daar twijfelen de kenners niet over. Komt er nog een tweede ster bij voor Leon Mazairac? Zou kunnen, denkt Bosmans. Zelf zei Mazairac vorig jaar tegen het AD met een knipoog daar wél voor te gaan.

Tekst loopt door onder de foto.

Lees verder onder de advertentie
Chef Leon Mazairac (rechts) en sous-chef Jent van Capelle. N. Slagmolen
N. Slagmolen

Jonge chefs maken kans op Michelinster

Twee grote kanshebbers buiten de stad zijn Le Nord in Bilthoven en Lutum in Wijk bij Duurstede, denkt horecakenner en culinair schrijver Astrid Schreuders. ,,Die laatste zaak wordt gerund door drie jonge jongens. Ze zijn culinair heel goed bezig en ontzettend creatief.’’ Wie mogelijk voor een tweede ster gaan zijn Kasteel Heemstede in Houten en De Nederlanden in Vreeland, denkt ze. Collega Brouwer noemt ook chef Rik Jansma van de Salentein in Nijkerk. ,,Hij staat al op de radar van Michelin, echt een kanshebber.’’

Een interessante zaak om in de gaten te houden is La Provence in Driebergen, zegt Schreuders. Zij hebben al een ster. ,,Maar chef-kok André van Alten heeft aangekondigd zijn concept volgend jaar over een compleet andere boeg te willen gaan gooien. Hij wil simpeler gaan koken, is klaar met de ‘ellenlange menu’s’ en een dier in tienen verdelen, zei hij in een interview. Een bijzondere situatie dus. Krijgen ze er nog één, want ze doen het goed – of verliezen ze ’m juist?”

Lees verder onder de advertentie