Wanneer je een regelmatige gast in de horeca bent, dan ontkom je er bijna niet aan: overal waar je kijkt lijkt een restaurant van De Beren te verrijzen. De cijfers liegen er inmiddels niet om: de restaurantketen telt tachtig locaties, vijftig restaurants en dertig bezorgrestaurants. Samen zijn die goed voor 2,6 miljoen volgegeten gasten en 1 miljoen bestellingen aan huis.
De keten die ondernemer Ad Schaap in 1984 oprichtte, wordt vanuit de commerciële kant tegenwoordig geleid door Marjolein Mens. De cco, die zelf ook franchisenemer is van een Berenrestaurant, vertelt over het succes en de uitdagingen in De Ondernemer Live.
Lees ook: Ondernemer Ad Schaap (De Beren): ‘Veel geld hebben is ongezond’
Van alle 'hardlopers' plantaardige varianten bij De Beren
Eén van de uitdagingen waarmee de restaurantformule wordt geconfronteerd is duurzaamheid. Want hoewel Mens aangeeft dat De Beren niet op de trend vooruit lopen, maar erop zitten, is duurzaamheid in de horeca een steeds groter thema. Zo stapte de keten onlangs over op volledig duurzame verpakkingen in de bezorging en staan vegan en vegetarisch gerechten ook steeds prominenter op de menukaart.
,,De Beren waren één van de eerste die volledig vegan gerechten aanboden. Het heeft heel lang geduurd voordat dit maatschappelijk geaccepteerd was en deze gerechten bestonden uit nog geen procent van onze omzet.” Verschillende franchisenemers vroegen zich hardop af of ze ermee door moesten gaan, vertelt Mens. Maar inmiddels zijn er van vrijwel alle ‘hardlopers’ plantaardige varianten.
Vegan spareribs bij De Beren
Zo zijn er vegan burgers, saté en wordt er gewerkt aan plantaardige spareribs. ,,Het is, net als bij de saté, een samenwerking met De Vegetarische Slager en ze komen binnenkort alleen bij de bezorgrestaurants.”
Mens is blij dat de vegan gerechten steeds populairder worden, maar wil de vleeseter zeker niet weren. ,,Wij kunnen niet heel veel doen aan het feit dat je heel veel Bourgondiërs hebt die voor de sparerib en de saté komen. En dat is ook de doelgroep die wij bedienen.”
Bekijk het hele interview met Marjolein Mens hieronder:
Lees ook: Nog dit jaar flinke uitbreiding: restaurantketen De Beren wil 'ander geluid laten horen'