Nieuws Actueel

Online ondernemen zonder webshop

Wie online ondernemen zegt, zegt webshop. Maar dat het ook anders kan, bewijst Marc Spaan. Voor zijn bedrijf Any Image laat Spaan unieke series prints maken, inlijsten en verzenden door externe bedrijven. De prints worden verkocht via e-commercebedrijven als Amazon en Westwing.

René Bogaarts 22 augustus 2017

Marc Spaan

Spaan organiseerde voorheen bedrijfsevenementen in een monumentaal industrieel pand in Zaandam, waarbij hij voor klanten passende afbeeldingen op canvas drukte. Het idee voor Any Image ontstond toen hij in 2014 door het Duitse Westwing, dat via digitale nieuwsbrieven trendy interieurproducten verkoopt, werd gevraagd zulke prints op afroep te maken.

,,Eerst drukten we die zelf, maar daarmee zijn we snel gestopt. Momenteel werken we met vier producenten in Nederland, met een Duitse producent zijn we in onderhandeling. En waarschijnlijk komt er binnenkort ook een in de Verenigde Staten.’’

Lees ook: Scan schat kansen e-commerce buitenland in

Tussenpersoon

,,Wij produceren zelf geen afbeeldingen, wij lijsten ze niet in en versturen ze ook niet. We verkopen ze zelfs niet’’, lacht Spaan. ,,Wij koppelen al die zaken aan elkaar. Grote internetwinkels verkopen afbeeldingen van zwart-witfoto’s van filmsterren tot abstracte natuurbeelden.

Wij doen hen voorstellen voor afbeeldingen die ze kunnen verkopen. Zodra ze verkocht zijn, laten wij ze binnen enkele dagen printen en verzenden. Wij zorgen dat er bij de producenten altijd voldoende lijsten, glas en verpakkingsmateriaal voorradig zijn.

Het hele idee is dat het aanleggen van voorraden bedrijven nekt, zeker als het gaat om trendgevoelige producten. Wij garanderen opdrachtgevers dat we er binnen drie dagen minimaal honderd kunnen maken en verzenden.’’Any Image is nog niet winstgevend, maar daar maakt Spaan zich geen zorgen over. ,,De omzet komt dit jaar uit op anderhalf miljoen euro, maar dat zal volgend jaar al gegroeid zijn tot zo’n drie miljoen euro.’’

Schaalbaar model

,,Omdat ons model zo schaalbaar is, groeien we elk jaar met een factor twee of drie. Een groot deel van het geld dat binnenkomt, wordt direct in het bedrijf geïnvesteerd.’’ Extra groei komt ook door niet-internetgebonden klanten als interieurontwerpers die het bedrijf ontdekt hebben. Any Image is in handen van Spaan en twee compagnons. Er staan vier mensen op de loonlijst en er werken vijftien tot twintig freelancers.

'Elk jaar groeien we met een factor twee of drie'

Marc Spaan