Nieuws Retail

Deze 96-jarige staat al sinds 1940 in haar winkel en denkt niet aan stoppen

Het is bijna onvoorstelbaar, maar het arbeidzame leven van Annie Mes uit Middelburg duurt al bijna 80 jaar. Dat schrijft de PZC.

Rolf Bosboom | Foto: Lex de Meester 17 januari 2018

Anniemes lexdemeester

In 1940 ging ze aan de slag in de winkel in wol en handwerken van haar moeder, aan de Pottenmarkt te Middelburg. Anno 2018 werkt Mes - 96 jaar oud inmiddels - er nog steeds, zes dagen per week. En ze moet er niet aan denken om te stoppen.

Stoppen is, ook na 78 jaar, niet aan de orde. ,,Ik ga het fysiek wel merken. Je hebt je goede dagen en je minder goede. Maar ik ben nog elke dag open. De mensen zeggen allemaal: dat je dat nog doet! Maar ik doe het juist voor ontspanning."

Lees ook: Laatste Vlissingse handwerkspecialist sluit

,,Ik ben nogal een zwartkijker en bang van bejaardenhuizen. De winkel is in zekere zin een vorm van zelfbehoud. Op deze manier voel ik me nog nuttig en het is gezellig om onder de mensen te zijn. Al mijn vriendinnen zijn er niet meer. Dan is het heerlijk om nog te kunnen werken."

Mes ergert zich aan 65-jarigen die klagen dat ze nu wat langer moeten doorwerken. ,,Als je nog gezond bent, is het toch heerlijk dat je kán werken? Daar moet je toch blij mee zijn? Stoppen met werken lijkt me vreselijk."

Uit cijfers van het CBS blijkt dat steeds meer ouderen werken. Er zijn zelfs 2700 80-plussers die betaald werk verrichten, 1000 meer dan tien jaar geleden. En dan zijn de zelfstandigen nog niet meegerekend. Het is goed als ouderen blijven werken, vindt Wim Jansen, voorzitter van ouderenbond KBO Zeeland. ,,Zolang ze zich maar niet gedwongen voelen vanwege bijvoorbeeld een gekorte AOW of een heel laag pensioen.

In andere gevallen is het alleen maar toe te juichen. Het is heel verkeerd als mensen zich geen vervelen." Werken versterkt het gevoel van eigenwaarde, zegt Jansen. ,,Het is positief voor je geestelijke vermogens. Je dut niet in, je blijft alert en betrokken bij de maatschappij. En dat is ook nadrukkelijk de bedoeling van ons als bond. Wij vinden dat ouderen volwaardig moeten kunnen blijven participeren in de samenleving. Werken is daarbij een van de mogelijkheden."

Als je nog gezond bent, is het toch heerlijk dat je kán werken? Daar moet je toch blij mee zijn? Stoppen met werken lijkt me vreselijk

Annie Mes