Nieuws Retail

Zo snijdt topvrouw Saskia Egas Reparaz HEMA op maat: afscheid van Wehkamp, focus op Benelux

HEMA-topvrouw Saskia Egas Reparaz heeft na krap vijf maanden al haar strategie gepresenteerd. Geen groots meeslepend expansieprogramma meer, maar focus op Benelux en Frankrijk. Daarnaast wordt de samenwerking met webwinkel Wehkamp en de Franse supermarkten Franprix en Casino-Géant beëindigd. De spullen blijven wel in de schappen van Jumbo te vinden.

Van onze redactie 14 oktober 2021

HEMA Beursplein Rotterdam

HEMA-topvrouw Saskia Egas Reparaz richt zich op Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk.

,,Het is belangrijk dat HEMA zich focust op de eigen winkels en online verkoopkanalen binnen de gekozen kernlanden”, ligt Egas Reparaz haar aanpak in een persbericht toe. ,,Van kanalen die buiten deze scope vallen moeten we helaas voor dit moment afscheid nemen. Wij hebben onze portfolio geëvalueerd. Door deze keuze te maken kunnen we groeikansen in de toekomst beter benutten.”

Lees ook: Hema-ceo Saskia Egas Reparaz: 'Ik maak andere afwegingen dan een man, maar Hema is een bedrijf dat echt iedereen dient aan te spreken'

HEMA zet samenwerking met Jumbo Supermarkten voort

Saskia Egas Reparaz kwam van Ahold Delhaize en begon op 1 juni van dit jaar aan haar taak HEMA weer terug op de rails te krijgen. Van het ooit worden van een ‘wereldspeler’ is geen sprake meer van. Ten tijde van de vorige topman Tjeerd Jegen en toenmalig eigenaar Marcel Boekhoorn zette HEMA nog vol in op internationale expansie. ‘De master-franchise buiten Europa wordt niet verder uitgebouwd’, meldt de onderneming. ‘De bestaande contracten in het Midden-Oosten en Mexico worden gerespecteerd.’

De tekst gaat onder de foto verder.

HEMA-topvrouw Saskia Egas Reparaz Foto: HEMA

De landen Duitsland en Oostenrijk worden door Egas Reparaz nu aangemerkt als ‘mogelijke groeimarkten en zullen nader worden onderzocht op het klantenpotentieel’. In deze twee landen heeft HEMA 26 winkels. Eerder dit jaar besloot de keten al om te vertrekken uit Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

De samenwerking met Jumbo Supermarkten wordt verder voortgezet. Niet onlogisch omdat de retailer tegenwoordig in handen is van de familie Van Eerd, ook de familie achter Jumbo, en investeerder Parcom.

Lees ook: Zo loodste topvrouw Jeanine Holscher Blokker door lockdowns

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws