Nieuws Retail

Sneakerdesigner Sam (26) gaat de wereld over: ‘De duurste sneakers kosten richting de 5000 euro’

Altijd al dat ene paar sneakers met een uniek, eigen design willen hebben? Sam van IJzendoorn uit Tiel maakt ze en heeft er met zijn bedrijf Vijz een succesvolle business van gemaakt. Schoenen die niemand anders heeft gaan de wereld over. Wel voor liefhebbers die wat meer euro’s dan normaal willen en durven spenderen.

Bernardo van Hal 30 september 2022

Sam van I Jzendoorn sneakers

De 26-jarige Tielenaar heeft al van jongs af aan twee hobby's: kunstzinnige graffiti maken en sneakers dragen. En als je dat nou combineert, kun je mooi schoeisel aan je voeten krijgen. ,,Ja, die graffiti spoot ik ook op straat", bekent hij in het AD. ,,Maar ik pimpte ook graag bijvoorbeeld tassen op.”

‘Meeste leer je door gewoon te doen’

Na een commerciële detailhandelsopleiding wilde Van IJzendoorn die aanvullen met een kunstopleiding die drie jaar lang één dag in de week zou duren. ,,Maar na een half jaar had ik het wel gezien en snapte ik hoe je sneakers moet aanpakken. Toen ben ik m'n onderneming begonnen, je leert het meest door gewoon te dóén.”

Sneakers dus, en dat is niet zomaar met een verfspuitje eroverheen. ,,Eigenlijk vragen we de klant om twee dingen: een ontwerp van wat ze willen hebben - dat noemen we customizing - en om een paar nieuwe sneakers op te sturen. Gewoon schoenen die ze in een reguliere winkel gekocht hebben.”

Lees ook: Wijn, wilde ideeën en de geur van schone was: het geheim achter het bedrijf van Marije uit Apeldoorn

Ontleden tot op de zool

Vervolgens gaat Van IJzendoorn die sneaker ontleden. ,,Ik haal alles uit elkaar en gebruik in principe alleen de zool. Daarna wordt die hele schoen opnieuw opgebouwd, nadat die eerst naar het gewenste ontwerp en met de gewenste materialen is gemaakt.”

Zijn meeste klanten komen - vrijwel allemaal via sociale media, deels via mond-tot-mondreclame - uit Nederland en de VS, en soms uit Duitsland of Frankrijk. Vooral de bekende types uit de muziek- en sportwereld weten de digitale weg naar Tiel te vinden. Nee, Van IJzendoorn vindt het niet netjes om namen te noemen. ,,Nou, vooruit: drie Amerikanen dan. De rappers 21Savage en Offset en de basketballegende PJ Tucker hebben sneakers van mij aan.”

"Sneakers zijn mijn passie. En alle generaties dragen ze, mijn opa ook. Een sneaker is niet meer zoals vroeger leeftijdsgebonden en alleen maar voor jongeren"

Volgens Van IJzendoorn is zijn Vijz de enige schoenenproducent in Europa die op deze professionele schaal unieke sneakers maakt. ,,Er zijn alleen nog wat hobbyisten. In Amerika is wel één groot bedrijf dat hetzelfde doet, maar dan ook meteen eentje met tientallen werknemers.” Vijz is inmiddels een tweemansbedrijf geworden. Grote merken als Nike bieden online opties om sneakers te personaliseren, maar dat beperkt zich doorgaans tot een ander kleurtje. Geen unieke ontwerpen, dus.

Schoenenontwerper Sam van IJzendoorn van het bedrijf Vijz pimpt onder andere Nikes op. Foto: Raphael Drent

Tussen de 1400 en 5000 euro per paar

Wie overigens denkt dat zo'n schoen voor pakweg 100 euro te maken is, zit er naast. De mogelijkheden beginnen bij 1400 euro, de duurste sneakers kosten richting de 5000 euro. Want het moet kwaliteit zijn; geen schoen waar na vijf keer dragen de verf vanaf drupt, de lijm loslaat of scheuren ontstaan. ,,Zeker als er twee weken werk aan zit: ambachtelijk en handgemaakt. En als gevraagd wordt om dure materialen, zoals krokodillenleer.”

Van IJzendoorn maakt er momenteel zo'n tweehonderd per jaar. Hij houdt ook van het verhaal dat vaak achter een ontwerp zit. ,,Maak ik voor iemand een sneaker uit de stof van de blazer die z'n overleden pa droeg.” Grofweg de helft van de klanten draagt zelf een uniek ontwerp aan, de andere helft vraagt Van IJzendoorn om iets exclusiefs te bedenken.

Lees ook: Zo zet ondernemer vanaf zolder de wereldwijde spijkerbroekenmarkt op zijn kop

Bedrijf laten groeien als creatieve onderneming

Z'n klanten zijn vrijwel allemaal mannen, terwijl juist de meeste heren geen trek hebben in een beetje fleurige, kleurrijke en opmerkelijke schoen aan hun voeten. Heeft Van IJzendoorn geen trek om gewone herenschoenen op te fleuren? Zoals ook minister Hugo de Jonge faam maakte?

,,Nee, sneakers zijn mijn passie. En alle generaties dragen ze, mijn opa ook. Een sneaker is niet meer zoals vroeger leeftijdsgebonden en alleen maar voor jongeren. Wat ik me wel op termijn kan voorstellen: het maken van creatieve ontwerpen voor andere kleding, zoals T-shirts, of objecten zoals lampenkappen, om maar wat te noemen. Het bedrijf laten groeien als creatieve onderneming.”

Lees ook: TikTok’ers ontdekken kledingmerk A Fish Named Fred, opvouwvideo blijkt een hit

En nog even: waarom zo weinig dames als klant? ,,Vrouwen kopen liever meer schoenen voor het budget dat ze hebben, mannen willen één keer geld uitgeven aan een dure, goede schoen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws