Een eigen bedrijf starten? Het was vóór 2020 eigenlijk nooit de grote droom van Nina Tran uit het Brabantse Schijndel, ook al volgde ze de studie International Business. Juist toen de lessen vanwege corona alleen nog maar online waren, besloot ze een andere studierichting te kiezen. Het restaurant waar ze werkte, ging dicht vanwege de coronamaatregelen. Niet gek dat ze zich destijds als 21-jarige thuis verveelde. En juist daar kwam iets moois uit voort, bericht het Brabants Dagblad.
,,Mijn moeder kwam eveneens thuis te zitten, omdat haar nagelstudio in Uden ook dicht moest. Uit verveling zijn we toen sushi gaan maken. We deelden dat op sociale media en al snel kregen we leuke reacties. Én de vraag of we de sushi ook online verkochten.”
Leuk natuurlijk, zo’n stap, maar hoe leer je sushi maken, waar haal je de recepten vandaan?
Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
Dat deden ze ‘eigenlijk niet’, maar toen de vraag bleef komen dacht Nina bij zichzelf: waarom zou ik het niet proberen?. Begin oktober 2020 schreef ze zich in bij de Kamer van Koophandel. ,,Ieder weekend gingen we zelfgemaakte sushi verkopen.” Vanuit de in allerijl leeggeruimde garage.
Leuk natuurlijk, zo’n stap, maar hoe leer je sushi maken, waar haal je de recepten vandaan? „Via YouTube, door gewoon zelf te proberen.” Nina werkte bij verschillende sushi-afhaalzaken, waar ze letterlijk een kijkje in de keuken kon nemen. „Ik ben ook verschillende keren op reis geweest naar Vietnam, China en Australië. Daar maak je kennis met allerlei verschillende smaken en manieren van bereiden.” En nadat ze de studie Ondernemerschap en Retail Management had opgepakt, volgde ze een sushicursus bij de Tokyo Sushi Academy.
‘Allemaal zelf geregeld’
In dat jaar rondde ze haar studie af en kon ze volledig gaan voor het opzetten van haar eigen bedrijf. „Daar kreeg ik tijdens mijn studie al de ruimte voor, dat was wel fijn.”
Natuurlijk is het een flinke stap, maar je kunt het toch altijd proberen?
Nina Tran
Bij het starten van een eigen bedrijf komt veel kijken, dat heeft ze wel gemerkt. Een pand zoeken bijvoorbeeld. En het dan inrichten. Wat komt er op de vloer, wat tegen de muur, hoe moet de keuken eruitzien, welke aannemers schakel je in. Maar ook: bij welke groothandel koop ik mijn basisproducten, hoe kom ik aan personeel, wat komt er op de kaart. „Ik heb het allemaal zelf geregeld, vond dat eigenlijk best leuk om te doen.”
Of ze bang is voor tegenslagen? ,,Als die komen, moet je daar mee leren omgaan. Dan val je en sta je weer op.” De jonge onderneemster blijft er allemaal vrij nuchter onder. ,,Natuurlijk is het een flinke stap, maar je kunt het toch altijd proberen?”
Meer de catering-kant op
Waarom nu een zaak in Uden? ,,In Schijndel was niet echt een goed pand te vinden. Uden is toch weer iets groter en mijn moeder werkt hier.” De garage in Schijndel gaat dicht, afhalen is daar niet meer mogelijk. ,,We willen wel in het weekend vanuit Uden een paar rondes in Schijndel en omgeving blijven rijden.”
Of het stopt bij de eigen zaak? Nina Tran denkt al vooruit. ,,Op den duur wil ik meer de kant van de catering op gaan, ook meer Aziatische gerechten gaan maken. Maar eerst de zaak maar eens opbouwen, zorgen dat de klanten tevreden zijn.”
Lees ook: Van Instagrampagina naar een eigen sushirestaurant: voor Romy (25) is het een droom die uitkomt