Nieuws Actueel

Twijfels over fusie Risse en Westrom

Leon Janssen 15 januari 2016

Bladblazer bladeren

Als sociaal werkbedrijf Westrom (Roermond, Maasgouw, Roerdalen, Echt-Susteren en Leudal) niet snel met een plan komt om de resultaten op te krikken, dan staat de fusie per 1 januari 2017 met werkbedrijf Risse (Weert, Nederweert, Cranendonck) op de tocht, schrijft het Eindhovens Dagblad.

Dat geluid is te horen bij de gemeenteraad van Weert. Aanleiding vormen de cijfers van beide sociale werkbedrijven uit het derde kwartaal van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het verwachte resultaat bij Westrom in 2015 uitkomt op min 83 euro per werknemer, terwijl uitgegaan was van een positief resultaat van 600 euro. De Risse behaalt naar verwachting een opbrengst van ruim 1400 euro per werknemer in 2015.

De gemeenteraad van Weert wil dat de Westrom-gemeenten snel met een plan komen om het resultaat te verbeteren. "We willen garanties, anders gaat de fusie niet door", zegt Leon Kusters, fractieleider van Weert Lokaal. "En dat moet snel gebeuren, we willen eind van het jaar niet voor voldongen feiten komen te staan."

Verliezen"Het kan gewoon niet dat de Risse-gemeenten moeten gaan betalen voor verliezen bij Westrom", stelt Conny Beenders van DUS Weert. De gemeenteraden in Nederweert en Cranendonck hebben de nieuwste cijfers van Risse en Westrom nog niet besproken.

"We vinden de fusie een goede zaak, maar Westrom zal eerst moeten zorgen voor een goed resultaat", stelt Karel Boonen, fractieleider van Cranendonck Aktief.

Wethouder Harrie Litjens van Weert bracht gisteren de mening van de Weerter raad over bij de directies van De Risse en Westrom. "Bij de directies was begrip voor het standpunt van de raad", aldus Litjens. De bal ligt nu bij de Westrom-gemeenten.