Blog Jan Meerman

Jan Meerman (INretail): ‘Uitstel terugbetaling coronaschuld en compensatie energie in de maak’

Jan Meerman, directeur van brancheorganisatie INretail, heeft nieuws na gesprekken in Den Haag. Zo komt er volgens hem uitstel van de terugbetaling van de coronaschuld en is er compensatie in de maak voor de torenhoge energierekening van veel ondernemers. Het begin is er, maar hij is nog niet tevreden. ‘Wat nu nodig is, is duidelijkheid.’

Jan Meerman (INretail) 30 september 2022

Uitstel terugbetaling coronaschuld compensatie energie prijsplafond ondernemers mkb

Foto: Shutterstock.

De Ondernemer Vandaag: dagelijkse nieuwsbrief over ook de energiecrisis

Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis? Het laatste nieuws als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

Een kleine kanttekening van mijn kant: alles wat in deze blog staat is informatie waarover nog geen definitief standpunt is. De kamer gaat er, zogezegd, nog over. Maar het zijn lichtpuntjes die ondernemers nu nodig hebben.

Werkkostenregeling gaat naar 3 procent

Allereerst komt er na een maandenlang verzoek vanuit werkgevers meer ruimte om personeel te helpen in deze tijd van koopkrachtdaling. De werkkostenregeling gaat namelijk naar 3 procent. Dit jaar is de vrije ruimte over het fiscale loon tot en met vier ton nog 1,7 procent en deze wordt per 1 januari verhoogd. Dat geeft personeel net wat meer lucht en koopkracht.

Lees ook: Deze 'vergeten' ondernemers roepen ook om een prijsplafond

Uitstel terugbetalen coronaschulden

Ten tweede komt er op zeer korte termijn uitstel voor het terugbetalen van de coronaschulden, dat op 1 oktober ingaat. En wel met zes maanden. Ondernemers moeten zelf uitstel aanvragen en er vindt geen toetsing plaats. Als je dat slim aanpakt, kun je er zelfs bijna negen maanden uitstel van maken. Dat trucje ontstaat als je terugbetaalt per kwartaal en het kan zomaar betekenen dat ondernemers die nu te maken hebben met een hoge energierekening, pas komende zomer met de terugbetaling hoeven te starten. Dat geeft een enorme liquiditeitslucht.

“Vooral voor kleine zelfstandigen, met bijvoorbeeld een kapperszaak of kleine modewinkel, is het prijsplafond voor energie een best aardige tegemoetkoming”

Compensatie energiekosten ondernemers

Tot slot krijgt elke energieaansluiting compensatie. Het prijsplafond dat voor de burgers geldt, geldt straks ook voor de ondernemer. Deze regeling gaat - net als voor burgers - per 1 januari in. Vooral voor de kleine zelfstandigen, met bijvoorbeeld een kapperszaak of kleine modewinkel, is dit een best aardige tegemoetkoming. Voor een groot warenhuis werkt deze compensatie echter nauwelijks.

Voor het energie-intensieve mkb komt er een aparte regeling die al eerder moet ingaan. Daarvoor wordt twee miljard euro uitgetrokken. Deze regeling is met name bedoeld voor bakkers, maar ik neem aan dat-ie ook voor de slager en bloementeler gaat gelden. Over de uitwerking van het plan wordt nog volop gesproken, maar ergens half oktober moet er een concreet plan liggen.

“Voor veel ondernemers is een compensatie die pas op 1 januari ingaat veel te laat. Ze hebben nu duidelijkheid nodig”

Lees ook: Advies aan minister Kaag: ‘Laat bakkers, slagers en cafetaria’s failliet gaan’

Wat is energie-intensief?

De vraag die hier echter rijst is: wat is energie-intensief en wat niet? Die discussie doet me denken aan de coronatijd, waarbij er stevig werd gediscussieerd over wel- en niet-essentiële winkels. Zeg jij het bijvoorbeeld maar: is een Intratuin energie-intensief? Ik vind van wel. Zo’n tuincentrum gebruikt veel energie, maar in de ogen van de overheid is het waarschijnlijk niet intensief als de gasrekening meevalt in verhouding tot de omzet. Of wat dacht je van een supermarkt met een grote koeling?

Voor veel ondernemers is een compensatie die pas op 1 januari ingaat echter veel te laat. Ze hebben nu duidelijkheid nodig. Ik weet heus wel dat er niet direct een plan kan liggen, maar uiterlijk 1 december moet toch haalbaar zijn? Daarover gaan dus nog stevige gesprekken gevoerd worden.

Jan Meerman

Directeur INretail

Jan Meerman is algemeen directeur van INretail, de brancheorganisatie voor non-food retail met 13.000 leden in Nederland. Hij schrijft maandelijks een expertblog op deze website.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws