Nieuws Coronavirus

Dringende corona-brief van VNO-NCW en MKB-Nederland aan achterban

‘Hoe meer we nu al met elkaar de besmettingen onder controle houden, des te minder de kans op een verder oplopend reproductiegetal en mogelijk nieuwe beperkingen in het najaar.’

Van onze redactie 20 juni 2022

Winkelstraat anderhalve meter lockdown coronacrisis

Archieffoto: ANP.

Dat schrijven voorzitters Ingrid Thijssen (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland) in een gezamenlijke brief aan de bedrijven in hun achterban. Daarin gaan zij in op wat bedrijven zelf kunnen doen om het virus eronder te houden en wat zij vragen en verwachten van de overheid.

Naleving van de basisregels zoals thuiswerken bij klachten, goed ventileren, het is allemaal (weer) belangrijk nu het aantal coronabesmettingen in Nederland oploopt en de vakantieperiode zelfs nog moet beginnen; en zeker ook gelet op de personeelskrapte en mogelijk extra verzuim. Voorzitters Ingrid Thijssen (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland) hebben er via een gezamenlijke brief aan de bedrijven in hun achterban maar eens duidelijk op gewezen.

‘Het kan nooit zo zijn dat corona alleen nog een risico voor sectoren/ondernemers wordt en zij de prijs betalen als het virus toch weer oplaait en de overheidsinspanningen te laat zijn'

'Met onder meer de eigen sectorplannen, waarover deze week een eerste constructief overleg is geweest met minister Adriaansens van EZK, doen bedrijven preventief wat ze kunnen. Voor hen moet echter glashelder zijn wat zij in de verschillende scenario’s van VWS kunnen verwachten en vooral welke criteria dan gelden', aldus de voorzitters van de twee ondernemersorganisaties. ‘Het kan nooit zo zijn dat corona alleen nog een risico voor sectoren/ondernemers wordt en zij de prijs betalen als het virus toch weer oplaait en de overheidsinspanningen te laat zijn'.

Lees ook: HEMA wil dat personeel afstand houdt na toename coronagevallen

Geleerde lessen

VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de kabinetsplannen er op papier goed uitzien, maar wijzen erop dat het aankomt op de uitwerking in de praktijk en de implementatie van de geleerde lessen van de afgelopen twee jaar. Zeker omdat er geen garanties zijn dat dit keer wel alles op tijd op orde is qua testen, vaccineren en zorgcapaciteit.

Terug in de tijd, om te lezen met de kennis van nu: Dit is misschien wel het beste magazine over ondernemen in coronatijd

Ondernemers in Maatschappelijk Impact Team

Thijssen en Vonhof vragen het kabinet verder onder meer om ondernemers(organisaties) een stem geven in het nieuwe Maatschappelijk Impact Team, voor goede coördinatie van mogelijke coronamaatregelen met buurlanden en tijdiger overleg met het bedrijfsleven als de corona-situatie weer zou escaleren.

Hier lees je de hele brief van MKB-Nederland en VNO-NCW.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws