Nieuws Coronavirus

Geen paniekvoetbal: deze cateraar verkocht haar huis om in het bedrijf te investeren

Ook De Ruiter Catering in Dordrecht had last van de coronacrisis. Eigenaren Jasmijn Plettenburg en Mark ­Elling besloten hun huis te verkopen om de opbrengst in het bedrijf te investeren. Nu kijken ze weer met vertrouwen naar de toekomst.

Michel de Waard (AD) 26 juni 2020

Fotografie

Ondernemer Jasmijn Plettenburg verkocht haar huis. Foto: Richard van Hoek

,,Mijn glas is altijd halfvol”, begint Jasmijn Plettenburg in het AD. ,,Normaal gesproken moeten we het hebben van bedrijfsevenementen, zoals personeelsfeesten, productlanceringen en open dagen. Het ontbreken van dit soort evenementen betekent een omzetverlies van 95 procent. Ja, ook bij ons hakt de lockdown er flink in. Toch willen we niet te lang in de ellende van de ­coronacrisis blijven hangen.”

,,We raakten trouwens niet gelijk in paniek. Mijn eerste gedachte na de lockdown was zelfs dat het wel even goed uitkwam. Maar toen bleek dat de situatie veel erger was, schoten we direct in een soort van overlevingsmodus. Daar waar we kosten konden besparen, deden we dat. Je eigen huis moeten verkopen, dat is niet wat je wilt. Toch deden wij het, in het belang van ons bedrijf.” Ze wonen tijdelijk in een gehuurde stacaravan.

Inzichten

Plettenburg vervolgt: ,,Het eigen geld, dat hiermee vrijkwam, investeren we in ons bedrijf. We hoeven nu gelukkig geen paniekvoetbal te spelen om de zaak open te houden. De inzichten voor de kostenbesparingen kregen we overigens door een handige tool van accountantskantoor DRV.”

''Bedrijven zien de voordelen van het thuiswerken. Dat leidt waarschijnlijk tot minder werkplekken op kantoor. Tegelijkertijd zullen ze het kantoor juist meer als thuisbasis gaan zien''

Jasmijn Plettenburg, ondernemer

Hoewel de versoepelingen in de horeca anders doen vermoeden, mogen ze bij De Ruiter Catering vooralsnog niets. Er staat nog altijd een vraagteken achter de evenementen en dus ook achter de omzet van De Ruiter. ,,Niemand weet waar het naartoe gaat”, geeft Plettenburg aan. ,,Zelf verwacht ik dat de markt er straks anders uit komt te zien. Bedrijven zien de voordelen van het thuiswerken. Dat leidt waarschijnlijk tot minder werkplekken op kantoor. Tegelijkertijd zullen ze het kantoor juist meer als thuisbasis gaan zien. Een plek waar ook de bedrijfsevenementen plaats gaan vinden. Zelf grepen we de afgelopen periode aan om goed na te denken over wat we nu eigenlijk willen. In combinatie met de veranderende klantbehoefte passen we daar onze organisatie op aan.”

Bestelsysteem

Behalve dat De Ruiter Catering werk maakt van de website, bouwt het bedrijf ook aan een intern ­bestelsysteem. ,,Onze klanten plaatsen straks zelf hun bestellingen vanuit een eigen account. Dat levert tijdswinst en gemak op, zowel voor de klant als voor ons. Maar uiteindelijk gaat het er om dat we onze klanten blij maken met onze catering. De kwaliteit staat daarbij voorop. Verder weten bedrijven waar ze aan toe zijn bij De Ruiter. Zo scheelt het bedrag op de factuur nooit veel met de prijs die we vooraf al communiceren in de offerte.”

"Mensen zien ons vaak nog als huis-tuin-en-keu­ken-ca­te­raar, maar als ze bij ons bin­nen­stap­pen zien ze dat wij een serieuze partij zijn"

Jasmijn Plettenburg, ondernemer

De coronacrisis versnelde de introductie van een concept waar De Ruiter al een tijdje mee rondliep. ,,We leveren nu ook 1-persoonsmaaltijden. Ideaal voor bedrijven die hun werknemers variatie willen bieden, bijvoorbeeld als er overgewerkt wordt. De klanten krijgen de maaltijden aangeleverd in duurzame verpakkingen.”

Lees ook: Slim adverteren en communiceren: topdrukte avonturen boerderij De Reuselhoeve

,,Dat duurzaamheid belangrijk is voor ons, zie je ook terug in ons pand. Een energiezuinig pand, waar we erg trots op zijn. Mensen zien ons vaak nog als huis-tuin-en-keuken-cateraar, maar als ze bij ons binnenstappen zien ze dat wij een serieuze partij zijn. Onze grote keukens, de opslagloods en stoere inrichting maken indruk. Toch geeft het niet hoor dat ze ons onderschatten. Dat werkt vaak ook in ons voordeel. We zijn groot en klein ­tegelijk.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.