Nieuws Coronavirus

Zo werkt de uitbetaling TOGS-regeling

Uit veel vragen die De Ondernemer momenteel bereiken, blijkt onduidelijkheid te bestaan over het moment van uitkeren van de 4000 euro binnen de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). RVO: 'Binnen twee weken proberen we een besluit te nemen, daarna betalen we het binnen een paar dagen uit.

Van onze redactie 30 maart 2020

Eric wiebes minister ezk togs corona

EZK-minister Eric Wiebes. Foto: ANP.

De TOGS, de overheidsmaatregel die in anderhalve week werd opgetuigd, biedt ondernemers in de zwaarst getroffen sectoren een eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro belastingvrij. Het ministerie van Economische Zaken heeft een ruime lijst opgesteld van sectoren die aanspraak kunnen maken op de regeling, een lijst die afgelopen weekend nog is uitgebreid.

Lees ook: TOGS-regeling: RVO-website overbelast, Mona Keijzer vraagt 'even te wachten'

Website RVO regelmatig overbelast

Minister Wiebes beloofde vorige week dat ondernemingen die in aanmerking komen, de tegemoetkoming binnen één week na de aanvraag op hun bankrekening ontvangen, maar hield ook een voorbehoud: de digitale systemen moeten de enorme hoeveelheid aanvragen aankunnen. Intussen blijkt dat duizenden ondernemers direct al na de opening van de regeling de aanvraag (proberen) te doen. Daardoor loopt de website van RVO met enige regelmaat vast.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) doet inmiddels de oproep aan ondernemers voor wie dat mogelijk is, op een later moment hun aanvraag in te dienen.

artikel judith

TOGS-vergoeding: hoe en wanneer?

Over de eerdere uitspraak van minister Wiebes geeft RVO-woordvoerder Matthijs Tax meer duidelijkheid. ,,De RVO probeert binnen twee weken een besluit te nemen. Na het besluit betalen wij binnen een paar werkdagen uit."

,,Iedereen doet echt z'n uiterste best zoveel mogelijk ondernemers te helpen, ook op technisch gebied wordt er dag en nacht gewerkt om onze website bereikbaar te houden. Maar weet ook, het gaat om meer dan 100.000 bedrijven. Als je het nog even kunt uitzingen, reageer dan niet per se vandaag. Er is drie maanden de tijd, er is voldoende geld beschikbaar. Deze regeling is binnen anderhalve week opgetuigd, we lopen wellicht tegen iets aan wat om een bijstelling vraagt, op sommige punten is het echt maatwerk."

Lees ook: MKB-Nederland: 'We blijven in gesprek over sectoren die buiten TOGS-regeling vallen'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.