Nieuws Coronavirus

Tijdelijke Noodregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO) blijft behouden

Zelfstandigen die inkomen hebben verloren, kunnen een beroep blijven doen op de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO), zo is vandaag bekend geworden. Wel zitten er enkele strengere addertjes onder het gras.

Van onze redactie 28 maart 2020

Laatste update: 20 mei 2020 13:00

Personeel vast zzp

Stichting ZZP Nederland is de afgelopen weken met andere zelfstandigenorganisaties nauw betrokken geweest bij het tot stand komen van de Tijdelijke Noodregeling voor Zelfstandige Ondernemers (TOZO).

,,Wij danken onze achterban voor de signalen uit de praktijk, die wij met resultaat hebben kunnen inbrengen in het overleg met het ministerie.”, zegt directeur Frank Alfrink. ,,Wij kunnen ook in de komende periode die signalen goed gebruiken om knelpunten en losse eindjes in de uitvoering van de regeling tijdig aan te kaarten.”

'In deze moeilijke tijd eigenbelang niet voorop stellen'

,,De noodvoorziening moet financiële steun bieden aan zelfstandigen die het echt nodig hebben. Wie (voorlopig) zijn eigen broek kan ophouden, moet nu geen aanvraag indienen. De aanvraag kan tot 31 mei worden ingediend en juist in deze moeilijke tijd moet je het eigen belang niet vooropstellen, maar omzien naar elkaar. Dat is de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid, die wij ook individueel moeten oppakken."

Belangrijke informatie over de verschillende regelingen voor zelfstandigen is te vinden op de website van ZZP Nederland. Bovendien is de helpdesk van ZZP Nederland in deze crisistijd beschikbaar voor alle zelfstandigen met vragen over de inhoud en het aanvragen van de verschillende regelingen.

'Loketten zo snel mogelijk openen'

De noodsteun wordt per gemeente geregeld, waar speciale loketten zijn ingericht of nog worden geopend. De loketten in de gemeente Utrecht en Drechtsteden waren maandag als eerste live. Peter Heijkoop, wethouder in Dordrecht en bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is centraal aanspreekpunt voor de noodloketten. Hij merkt dat de aanvragen van zzp’ers al binnen stromen. ,,De ondernemers staan al aan de poort. We willen het zo snel mogelijk opzetten,", vertelde hij het AD.

Veel gemeenten doen er nu alles aan om de loketten zo snel mogelijk te openen. Niet alle systemen kunnen de grote toestroom aan, zo kwam het noodloket in Rotterdam woensdag nog plat te liggen. In de Drechtsteden heeft volgens Heijkoop 15 procent van de zzp’ers zich al gemeld. ,,Wij hebben sinds maandag al 2100 aanvragen binnengekregen. De inschatting is dat in totaal een kwart zich gaat melden. Daar stevenen we nu hard op af.’’

UPDATE: TOZO blijft van kracht, maar...

Zelfstandigen die inkomen hebben verloren, kunnen tot eind augustus een beroep blijven doen op de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO), zo maakte het kabinet 20 mei bekend. Zelfstandigen die minder dan 1.500 euro (paren) of 1.050 euro (alleenstaanden) aan inkomen hebben, krijgen een aanvulling.

Nieuw is wel dat er ook naar het inkomen van de partner wordt gekeken. Is dat hoger dan het sociaal minimum, dan is er geen recht op een uitkering. Met de verlenging van de TOZO is een bedrag van 1,1 miljard euro gemoeid.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.