Nieuws Coronavirus

Dit zijn de zes nieuwe belasting-maatregelen voor ondernemers en zzp'ers

Het kabinet heeft zes nieuwe maatregelen bekend gemaakt die voor ondernemers (inclusief zzp'ers) een belangrijke steun in de rug moeten betekenen in de coronacrisis. Zo wordt de werkkostenregeling versoepeld, de DGA-taks uitgesteld en wordt het urencriterium voor zzp'ers tenminste tot eind mei beschouwd als voldaan.

Van onze redactie 24 april 2020

Vijlbrief corona belasting maatregelen

Staatssecretaris Vijlbrief presenteerde vandaag het pakket. Foto: ANP

Per direct meer budget om iets extra’s te doen voor werknemers

Met de werkkostenregeling kan de werkgever belastingvrij een waardering aan werknemers geven, zoals een relatiegeschenk of het organiseren van een bedrijfsuitje. Begin deze maand heeft ONL, samen met brancheorganisaties Platform Promotional Products en CLC-VECTA, middels een open brief aan staatssecretaris Vijlbrief van Financiën opgeroepen om deze regeling te versoepelen.

De vrije ruimte die werkgevers hebben om deze onbelaste vergoedingen te geven wordt eenmalig verhoogd van 1,7 naar 3 procent voor de eerste 400.000 euro van de loonsom per werkgever. Dit levert 200 miljoen euro extra ruimte op voor ondernemers. Bovendien geeft deze maatregel een extra boost aan zwaar getroffen sectoren zoals de horeca- en evenementenbranche om in de toekomst snel weer op gang te komen.

Bij omzetdaling tijdelijk lager gebruikelijk loon

Ieder jaar moet een DGA minimaal 46.000 euro uitkeren aan zichzelf, dit heet het gebruikelijk loon. Door de coronacrisis willen veel van deze ondernemers dit geld liever in de BV of NV houden, zodat het bedrijf over meer liquiditeit kan beschikken. ONL heeft daarom het voorstel gedaan om dit jaar de regels bij het uitkeren van het gebruikelijk loon te versoepelen. Het kabinet neemt de volgende maatregel: bij omzetverlies door de coronacrisis wordt mogelijk gemaakt dat ondernemers tijdelijk van een lager loon uit mogen gaan, in verhouding tot de omzetdaling van het bedrijf. Dit is een grote opluchting voor DGA’s.

DGA-taks uitgesteld

Al enige jaren zweeft het wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’ boven de hoofden van ondernemers. Deze ‘DGA-taks’ legt een zware belasting op leningen van DGA’s uit hun eigen BV of NV. Dit wetsvoorstel is, tot opluchting van ONL, vandaag uitgesteld tot 1 januari 2023. Een goed signaal van het kabinet omdat de wet op verschillende vlakken DGA’s oneerlijk typeert. Zo wordt er geen onderscheid gemaakt tussen DGA’s die rechtmatig lenen en degenen die misbruik maken van de situatie. Het is goed dat ondernemers niet bestraft worden met een DGA-taks in deze economisch lastige tijd.

'Vijlbrief laat hiermee zien dat hij goed oog heeft voor de liquiditeitsproblemen van bedrijven in deze crisis'

MKB-Nederland en VNO-NCW

Versoepeling urencriterium zzp'ers

Goed nieuws voor zzp’ers met betrekking tot het urencriterium dat recht geeft op de zelfstandigenaftrek. De aanbeveling van Vijlbrief is dat de belastingdienst er voor de periode 1 maart 2020 t/m 31 mei 2020 standaard vanuit gaat dat zzp’ers ten minste 24 uur per week aan de onderneming hebben besteed, ook wanneer ze die uren niet daadwerkelijk hebben kunnen maken. ONL vreest wel dat zzp’ers tot ver na 31 mei weinig tot geen opdrachten kunnen uitvoeren en hoopt dan ook dat de aangekondigde versoepeling van het urencriterium opgerekt kan worden wanneer blijkt dat de vraag naar klussen langer uitblijft.

'Dit geeft ondernemers, van de zzp’er tot de directeur-grootaandeelhouder (DGA), meer vertrouwen en perspectief in deze vaak uitzichtloze tijd'

Hans Biesheuvel, voorzitter ONL voor Ondernemers

Verliezen van 2020 wegstrepen tegen winst van 2019

Ondernemers maken momenteel forse verliezen. Dit kan tot gevolg hebben dat de aangifte van de vennootschapsbelasting over 2020 een flinke financiële klap na geeft. Het jaar 2019 was echter voor veel ondernemers een zeer winstgevend jaar. Het ministerie van Financiën heeft besloten dat het verlies van 2020 al mag worden meegenomen in de aangifte van de vennootschapsbelasting van 2019. Zo wordt mogelijk verlies opgevangen door de positieve vorige jaargang.

Versoepeling hypotheekaflossing

De banken hebben eerder aangekondigd om klanten tegemoet te komen door de aflossing van hun lening en de daarbij behorende rente tijdelijk te pauzeren. Voor een dergelijke pauze bestaan wel fiscale regels vanuit de overheid. Zo is er een beperkte termijn voor een pauzering. Staatssecretaris Vijlbrief laat deze termijn nu verder los. Hypotheekhouders kunnen de aflossing verder uitsmeren en daarnaast is het mogelijk de aflossing van deze achterstand te splitsen, waardoor de termijn nogmaals wordt opgerekt. Een positieve maatregel voor ondernemers, aangezien zij de aflossing van hun hypotheek nu verder kunnen uitstellen en daarmee liquiditeit behouden voor hun onderneming.

Reacties ondernemersorganisaties

Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL voor Ondernemers, reageert opgetogen: ,,We zijn heel blij met dit resultaat. ONL heeft alles op alles gezet om deze maatregelen erdoorheen te krijgen. Er is daarbij constructief samengewerkt met staatssecretaris Vijlbrief van Financiën. Dit geeft ondernemers, van de zzp’er tot de directeur-grootaandeelhouder (DGA), meer vertrouwen en perspectief in deze vaak uitzichtloze tijd.''

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij met het fiscale pakket om ondernemers verder te ondersteunen. ,,Vijlbrief laat hiermee zien dat hij goed oog heeft voor de liquiditeitsproblemen van bedrijven in deze crisis en bereid is waar nodig aanvullende maatregelen te nemen'', aldus de ondernemersorganisaties. ,,Niettemin zouden de voorgestelde maatregelen aan effectiviteit kunnen winnen, bijvoorbeeld door de coronareserve te combineren met uitbreiding van de verliesverrekeningsregels en bestaande gevallen te ontzien bij de Wet op excessief lenen. ‘Daarmee houden we nog meer broodnodige cash in de bedrijven.''

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.