Nieuws Coronavirus

ZZP Nederland: 'Maatwerk TOGS-regeling is noodzakelijk'

Een week na de opening van het TOGS-loket stromen de aanvragen binnen. Er zijn echter nog veel ondernemers die vrezen tussen wal en schip terecht te komen. Stichting ZZP Nederland ziet door de noodzakelijke snelheid nog veel vragen van zzp'ers. ,,Omdat nu nog veel ondernemers denken buiten de boot te zullen vallen, pleiten wij voor meer maatwerk”, zegt voorzitter Maarten Post.

Van onze redactie 7 april 2020

Zzp steun corona loket

Foto: ANP

De TOGS is bedoeld om ondernemers die als gevolg van coronamaatregelen in hun omzet zijn getroffen, terwijl de bedrijfskosten doorlopen, te compenseren met een eenmalige netto-uitkering van 4.000 euro. Zo wil het kabinet voorkomen dat deze ondernemers tijdens of na de coronacrisis onderuitgaan, wat voor veel economische schade zal zorgen. ,,Deze ondernemingen moeten op de been worden gehouden, anders komen we van de regen in de drup”, vindt ZZP Nederland.

SBI-codes van KVK

Om te bepalen welke beroepen voor de TOGS in aanmerking komen, hanteert het ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK) de zogenaamde SBI-codes van de KVK, een systeem dat gemakkelijk digitaal kan worden gebruikt. Om allerlei redenen is dat systeem voor dit doel nog niet helemaal waterdicht.

Staatssecretaris Mona Keijzer zegde eerder toe, dat getroffen beroepen zoveel mogelijk zullen worden toegevoegd, zodat meer maatwerk kan worden geleverd. ZZP Nederland zet ook in op maatwerk en helpt daarbij door signalen uit het werkveld neer te leggen bij EZK.

Lees ook: Zo werkt de uitbetaling TOGS-regeling

artikel judith

Doorlopende bedrijfskosten

ZZP Nederland ontvangt veel vragen over de formulering van doorlopende bedrijfskosten in de regeling. Bedrijfskosten of vaste lasten van een 'inrichting buitenshuis' is niet passend voor de vele ondernemers met praktijk of studio aan huis, die wonen bij de zaak of voor ondernemers met mobiele bedrijfsactiviteiten. Volgens ZZP Nederland hebben ook deze ondernemers te maken met doorlopende bedrijfskosten, zodat ook zij in aanmerking zouden kunnen komen voor de TOGS.

Om het ministerie enigszins te ontlasten, heeft ZZP Nederland vorige week aangeboden om de vele vragen van zelfstandigen over de TOGS-regeling te verzamelen, te rubriceren en te kanaliseren. Op die manier komt maatwerk in zicht en kunnen ondernemers, die het nu hard nodig hebben, met succes een beroep doen op de TOGS.

Lees ook: Eerste 4000 euro steun overgemaakt, verbreding getroffen sectoren

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.