Nieuws Horeca

Horeca luidt noodklok: branche staat op omvallen

Versoepeling voor de horeca lijkt door de laatste corona-berichtgeving goeddeels van de baan. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maakt zich hier grote zorgen over en luidt de noodklok. ,,Zonder snelle steun gaat de helft van de sector failliet."

Jeroen Mirck 27 november 2020

Horeca closed zhanjiang chen unsplash

Horecaondernemers missen toekomstperspectief, waarschuwt KHN. Foto: Unsplash

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT-advies – en gesprekken die KHN voert met de overheid en MKB-Nederland, lijkt de kans volgens de branchevereniging uitermate klein dat er vóór medio januari versoepelingen voor (delen van) de horeca komen. ,,Het toekomstperspectief is deze week volledig weggeblazen", begint KHN-voorzitter Robèr Willemsen. ,,De financiële gevolgen vanwege de overheidsmaatregelen zijn desastreus. Dit zorgt voor een uitermate somber beeld voor de horeca voor de komende anderhalve maand. We maken ons daarom grote zorgen over het toekomstige horecalandschap."

Lees ook: KHN-directeur Beljaarts mist onderbouwing maatregelen: 'Horeca is juist een veilige omgeving'

Uit een recente enquête van KHN blijkt dat horecaondernemers verwachten dat de omzet in 2020 met 50 procent zal dalen ten opzichte van 2019. Inmiddels is er door ondernemers 3,5 à 4 miljard euro aan reserves en privévermogen in hun bedrijf gestoken. KHN zegt dat de reserves nu op zijn, horecabedrijven op omvallen staan en de sector niet langer kan wachten op openingsperspectief.

Helft horeca riskeert faillissement

Willemsen: ,,De horeca kan en wil op een veilige manier - volgens protocol en mét slimme maatregelen - zo snel mogelijk de deuren openen, maar dat wordt gezien de uitspraken van de laatste dagen dan ná de kerstvakantie." Aanvullende steun op korte termijn is volgens hem noodzakelijk om te voorkomen dat meer dan 50 procent van de sector op korte termijn failliet gaat. KHN roept het kabinet op daar per omgaande uitsluitsel over te geven.

"Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij. Kabinet, kom met verantwoorde heropening of aanvullende steun"

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN

,,Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij. De paniek en onrust is groot, ondernemers zijn radeloos. De volksgezondheid staat voor de horeca ook op nummer 1, dit hebben we de afgelopen negen maanden bewezen. We zoeken absoluut niet de randen op, maar de hele sector wordt nu lijkt het opgeofferd voor de volksgezondheid, terwijl er geen evenredige steun c.q. perspectief wordt geboden."

,,Dit is niet eerlijk tegenover alle ondernemers die hun levenswerk in rook zien opgaan", vervolgt Willemsen. ,,Ondernemer die met pijn in het hart afscheid moeten nemen van betrokken medewerkers en op korte termijn – zonder extra steun - niet eens meer open kunnen omdat ze failliet zijn. Ik doe dan ook een klemmend beroep op het kabinet, om zo snel mogelijk met toezeggingen voor aanvullende steun te komen en met ons mee te werken richting een verantwoorde opening uiterlijk 12 januari, maar liever eerder.”

Lees ook: OMT-advies strijdig met sluiting restaurants: KHN verbijsterd en wil nieuwe maatregelen

KHN maakt zich hard voor een spoedige heropening van de sector. Achter de schermen wordt er met partners (MKB-Nederland en VNO-NCW) alles aan gedaan om tot veilig en verantwoorde heropening te komen, maar de ministeries staan hierin grotendeels stil. Vorige week gaf premier Rutte aan dat er pas met fieldlabs gestart kan worden als we in fase waakzaam zitten. ,,Dit is echter te laat! Er is geen perspectief, aanvullende steun blijft veel te lang uit, de uitrol van de NOW-regeling en de TVL laat erg lang op zich wachten en ook starters met verkeerde sbi-codes staan nog steeds met lege handen; de branche staat op omvallen. Fieldlabs hadden de afgelopen weken al gestart moeten zijn."

Willemsen: 'Horeca kan verantwoord open'

Gezondheid en verantwoord ondernemen in de horeca hoeven elkaar volgens de KHN-voorzitter zeker niet te bijten. Hij is ervan overtuigd dat de uitkomsten van de fieldlabs bevestigen dat de horeca op een verantwoorde manier open kan - ook op basis van de rapportage van het rapport van het Crisislab. Uit dat rapport - waarin vragen van KHN over de effectiviteit van de coronamaatregelen worden beantwoord door wetenschappers van de Radboud Universiteit - blijkt in ieder geval dat er buiten geen beperkingen nodig zijn.

"Fieldlabs komen te laat! Die hadden de afgelopen weken al gestart moeten zijn."

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN

KHN heeft richting de heropening concrete voorstellen voor gerichte extra maatregelen opgenomen in het al bestaande horeca-protocol. Bijvoorbeeld het aanwijzen van een corona-coördinator die verantwoordelijk is voor de naleving van de coronaregels in het bedrijf. Met die maatregelen moet een verantwoorde opening van de horeca mogelijk zijn. Uiterlijk na de kerstvakantie op 12 januari.

,,100 procent verplichte sluiting betekent 100 procent compensatie. Extra financiële ondersteuning bovenop het bestaande steunpakket is noodzakelijk. Dankzij de intensieve lobby van KHN vinden er in Den Haag gesprekken plaats over aanvullende steunmaatregelen. Begin december komt hier ook een Kamerbrief over, maar de horeca kan daar niet langer op wachten", aldus Willemsen. Volgens hem spelen de problemen juist nu. ,,Bij een groeiende groep horecaondernemers loopt het water inmiddels naar binnen, waardoor ze bijna in staat zijn om de zaak gewoon open te gooien."

Oproep aan kabinet: duidelijkheid na ministerraad

Willemsen roept het kabinet dringend op om vrijdag na de ministerraad direct met meer duidelijkheid te komen. ,,In ieder geval over extra financiële steunmaatregelen voor de horeca. De situatie is kritiek, de pijn en onzekerheid zijn enorm groot; horecaondernemers trekken het niet meer. Er is per direct aanvullende steun en perspectief nodig."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.