Nieuws Horeca

Horecaondernemer mag geen glühwein op straat verkopen: 'Weer zijn wij de dupe'

Verontwaardiging bij de Utrechtse horecaondernemer Rien van den Hoek, van café De Zaak. Volgens de ondernemer is afgelopen woensdag handhaving langsgekomen om personeel duidelijk te maken dat de onderneming geen glühwein meer mag verkopen vanwege de mogelijke drukte die dit veroorzaakt. ,,Wéér is de horeca de dupe, laat ons nou een keer met rust."

Emma Thies (AD) 11 december 2020

Gluhwein horecaondernemer dupe

Foto ter illustratie, beeld staat los van café De Zaak in Utrecht.

Van den Hoek, die zich op Facebook al uitliet over de waarschuwing, kan het haast niet geloven. ,,Ze kwamen gistermiddag langs bij De Zaak, en bij andere ondernemers in de binnenstad. Er werd ons verteld dat er komend weekend gehandhaafd gaat worden over de verkoop van take-away glühwein”, zegt hij tegen AD.

De Zaak verkoopt kleine bekertjes glühwein om mee te nemen, vanuit de luifel in hun restaurant, iets wat veel gebeurt rondom de feestdagen. ,,In eerste instantie dacht ik dat de handhaving te maken had met het feit dat er buiten geen alcohol genuttigd wordt, maar meestal is dat rondom de feestdagen niet zo’n probleem”, zegt Van den Hoek.

"Bij supermarkten en coffeeshops staan ze in rijen van zestig man, niét bij ons"

Rien van den Hoek, horecaondernemer café De Zaak

De vork bleek anders in de steel te zitten. ,,Er wordt gevreesd dat het te druk wordt in de stad als meerdere horecaondernemers glühwein verkopen. Pfft, alsof heel Nederland naar Utrecht komt om een glas glühwein te drinken? Natuurlijk, ophopingen zijn niet de bedoeling, maar de meeste mensen halen een klein glaasje en slenteren dan vervolgens lekker verder”, laat de verontwaardigde horecaondernemer zich uit.

Verkoop glühwein ook leuk voor werknemers

Van den Hoek vindt het maar moeilijk te bevatten. ,,Wéér is de horeca de dupe, laat ons nou een keer met rust alsjeblieft. Dit is geen vetpot, we doen het puur voor 'erbij’, zodat onze werknemers ook een beetje gezellig bezig kunnen zijn en contact kunnen houden met de gasten. Bij de coffeeshops en supermarkten staan ze in rijen van zestig man, niét bij ons. Denken ze nou echt dat de verkoop van zo’n bekertje glühwein het verschil gaat maken?”

Tekst gaat verder onder het Facebook-bericht van De Zaak-eigenaar.

'Gemeente moet horeca juist tegemoet komen'

De maatregel is ook niet onopgemerkt gebleven in de politiek. Tess Meerding, raadslid binnen de Utrechtse tak van de VVD, heeft schriftelijke vragen ingediend over het onderwerp. ,,In de afgelopen weken werd de verkoop gedoogd. Waarom mag dit ineens niet meer - en kán het teruggedraaid worden? Dat wil ik weten”, vertelt het raadslid. ,,Tuurlijk, het is vaker wat te druk in de binnenstad en daar kun je zeker iets tegen doen. Maar om dan te roepen dat dat komt door de glühwein, dat vind ik raar.”

Volgens Meerding wordt er in de gemeenteraad al langer gediscussieerd over de horeca. ,,Ik vind dat we de lokale horeca nu zoveel mogelijk tegemoet moeten komen, maar daar is vaak discussie over. Nu lijkt het alsof het college het de horeca nóg wat moeilijker wil maken.” Meerding hoopt nog vóór het weekend antwoord te krijgen op haar vragen.

Lees ook: Horecaondernemers openen hun boekhouding: cijfers kleuren bloedrood

'Glühwein verkopen gaat tegen de wet in'

Woordvoerder Marieke Ruijgrok van de gemeente Utrecht laat weten dat de waarschuwing die handhavers hebben uitgedeeld gebaseerd is op de drank- en horecawet en niet op coronaregels. ,,Het is in de openbare ruimte gewoon niet toegestaan alcohol te nuttigen. Als je bekertjes glühwein verkoopt, gaat dat tegen die wet in. Dat is anders dan wanneer je een pakket verkoopt dat mensen mee naar huis nemen.”

Ruijgrok voegt eraan toe dat het niet de bedoeling is dat met statafels, een vuurkorf en een muziekje erbij een soort kerstmarkt ontstaat. Die zijn volgens de coronaregels wel verboden. Het is natuurlijk wel gezellig, maar nu even niet de bedoeling. Daar komen mensen op af.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.