Nieuws Maatregelen

Maatregelen persconferentie bekend: QR-code uitgebreid, mondkapjes keren terug, thuiswerken verplicht

Het coronatoegangsbewijs wordt uitgebreid naar meer sectoren waaronder de retail, de mondkapjesplicht keert terug en bedrijfsleven en overheden wordt gevraagd het personeel voor zeker 50 procent thuis te laten werken. Deze maatregelen, die door het demissionaire kabinet zojuist werden afgekondigd, zijn nodig vanwege de oplopende besmettingscijfers. Stelregel wordt: waar de QR-code verplicht is, is een mondkapje niet verplicht. Op steeds meer andere plekken wordt een mondkapje wel verplicht. De nieuwe maatregelen gaan komende zaterdag in.

Van onze redactie 1 november 2021

Laatste update: 2 november 2021 19:37

Rutte persconferentie

Demissionair premier Mark Rutte tijdens de persconferentie. Foto: ANP Foto

Vanwege de persconferentie verschijnt deze week een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief

Lees ook: Teruglezen: de persconferentie van 2 november

Coronapas op meer plekken verplicht

Vanaf aanstaande zaterdag is de coronapas verplicht in extra locaties. In onder meer sportscholen en zwembaden en op zogenoemde doorstroomlocaties als dierentuinen, pretparken en musea moet de QR-code worden getoond voor toegang. Ook voor amateursporten (vanaf 18 jaar), recreatieactiviteiten als koren en theatergezelschappen geldt de nieuwe regel. Een eerdere oproep van burgemeester Bruls van Nijmegen om deze ook voor de werkvloer te verplichten is niet ingewilligd door het kabinet. Er is een uitzondering voor werkplekken waar bezoekers wel een coronapas moeten laten zien.

Kabinet wil dat sommige werkgevers coronapas gaan eisen

Het kabinet wil dat werkgevers straks ook aan werknemers een coronatoegangsbewijs gaan vragen op locaties waar bezoekers dat ook al moeten laten zien. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge sprak tijdens de persconferentie van een "bredere inzet" van de coronapas. Het "vergt veel overleg" en er is een wetswijziging voor nodig, aldus de bewindsman.

In de liveblog houden we je op de hoogte van de laatste reacties over de maatregelen: Teruglezen: de persconferentie van 2 november

Mondkapjesplicht weer ingevoerd

De mondkapjes worden weer verplicht voor alle openbare binnenlocaties, zoals winkels en stations. Ook bij middelbare en hogere scholen is het weer verplicht om de mondkapjes te dragen. Contactberoepen dienen ook weer een mondkapje te dragen. Voor sekswerkers is een uitzondering gemaakt.

  • Voor de persconferentie reageerde onder meer Joris Aperghis (ceo WE Fashion) al op de mondkapjesplicht in dit artikel. ,,Erg hinderlijk voor onze medewerkers dat zij weer een speelbal worden van dit zwalkende beleid.”

Thuiswerkverplichting keert terug

Een maatregel die wordt aangescherpt is het thuiswerkadvies, ruim een maand nadat het advies was ingetrokken. Het demissionaire kabinet wil voortaan dat mensen de helft van de tijd thuiswerken.

Op 12 november wil het kabinet besluiten hoe het verder gaat, na een advies van het Outbreak Management Team.

Hieronder is de poster met nieuwe maatregelen van het kabinet:

NB: in dit schema staat dat fysiotherapeuten ook onder de mondkapjesplicht vallen. Dat is niet zo, omdat de fysio's onder medische beroepen vallen die worden uitgezonderd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws