Nieuws Maatregelen

'Eisen gemeente niet uitvoerbaar': braderie in... Zandvoort gaat niet door

Onbegrip en boosheid op social media, nu duidelijk wordt dat en vooral waarom organisatieburo Star Promotions de jaarlijkse braderie in Zandvoort heeft moeten cancellen. 'De eisen die de gemeente aan ons stellen zijn in de praktijk niet uitvoerbaar'. KHN-directeur Dirk Beljaarts:,,Schoolvoorbeeld van meten met twee maten'.

Van onze redactie 4 september 2021

Laatste update: 6 september 2021 12:00

Zandvoort grand prix publiek

Circuit Zandvoort, op de trainingsdag van de Grand Prix 2021. Foto: ANP.

Middenin de drie drukke dagen in Zandvoort, de dagen met driemaal zo'n 70.000 bezoekers op het Circuit Park waarover veel discussie is, wordt duidelijk dat de jaarlijkse braderie vanwege 'de eisen die de gemeente stelt' voor Star Promotions niet uitvoerbaar zijn. De verklaring van Martin Heydeman van Star Promotions aan alle standhouders circuleert intussen op social media en resulteert in vooral onbegrip en boosheid.

,,Het is erg tegenstrijdig als je inderdaad die volle straten zag in Zandvoort, waar wij met de organisatie van een braderie aan zeer veel regels moeten voldoen voor diezelfde straten", meldt Heydeman ons in een reactie ,,Maar goed, ons seizoen loopt van maart tot en met september, dus wij hopen nu toch echt eindelijk volgend jaar maart weer in diverse gemeenten in Nederland jaarmarkten en braderieën te mogen organiseren. Ook in Zandvoort."

Dirk Beljaarts (KHN): 'Burgemeester daar kondigde aan horeca strenger te zullen controleren. Is toch van de gekke'

Ook Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, is woest. ,,De burgemeester daar heeft ook al aangekondigd aan de horeca strenger te zullen controleren. Dat is toch van de gekke als je de beelden vanuit Zandvoort ziet", stelt hij. ,,Dit is zo'n schoolvoorbeeld van meten met twee maten dat ik best durf te stellen dat als het kabinet dit allemaal goed vindt dit het failliet van de anderhalve meter-maatregel is. En dat veel ondernemers zich niet geroepen zullen voelen te controleren met testen voor toegang."

'Schoolvoorbeeld van meten met twee maten'

,,Stel je voor dat je als nachtclub-eigenaar te horen hebt gekregen dat je tot 1 november gesloten moet blijven, als enige sector in Nederland, omdat het zo gevaarlijk is en je ziet hoe er nu in Zandvoort aan toe gaat. Ook daarom hebben we het kort geding tegen de Staat aangespannen".

Lees ook: Dutch Grand Prix Zandvoort met Max Verstappen: alles over het grootste en meest besproken event van Nederland

,,Als een grootschalig evenement zoals de Formule 1 op deze manier doorgang kan vinden, dan kunnen de restricties voor de horeca, evenementen en andere sectoren ook worden losgelaten. We gunnen het de F1-organisatie, Zandvoort en de fans van harte; dit laat ook zien hoe een groot deel van Nederland er in staat. Echter voelt dit voor veel ondernemers heel dubbel en als meten met twee maten".

'We moesten dit toch samen doen?'

,,Het kabinet moet wat KHN betreft nu echt één lijn gaan trekken en de restricties laten varen. De ongelijkheid tussen de sectoren moet worden opgeheven en KHN roept het kabinet op per direct met een reactie te komen. De brief naar het kabinet is de deur uit. En ja natuurlijk kan dit verantwoord, dat onderstrepen we ook. Maar dan ook in de horeca, festivals, vergader-, congressector en evenementen. We moesten dit toch sámen doen?

De gemeente Zandvoort was niet bereikbaar voor commentaar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws