Nieuws Retail

Winkelomzetten stijgen door versoepelingen, binnensteden blijven achter

Dat winkels weer volledig open mochten, heeft ertoe geleid dat consumenten daar weer veel meer geld uitgaven. Vanaf 28 april mochten winkels weer klanten ontvangen zonder afspraak. Sportwinkels en elektronicazaken verdubbelden hun omzet in mei ten opzichte van de maand voor de heropening. Dat meldt ABN AMRO op basis van de transactiedata van pinbetalingen tot eind mei.

Economieredactie AD 4 juni 2021

Versoepelingen omzetten stijgen amsterdam lijden

Toch heeft het winkelend publiek in de Kalverstraat er nog niet voor kunnen zorgen dat Amsterdam qua bezoekersaantallen weer in de buurt komt van haar oude niveau. Foto: ANP

Elektronicazaken profiteerden met een plus van 121 procent het meest van de volledige heropening. Ook de omzet van sportwinkels (plus 114 procent), meubelzaken (plus 85 procent), kledingwinkels (plus 71 procent) en doe-het-zelfzaken (plus 70 procent) steeg enorm. Dat ging deels ten koste van de verkoop via internet, aldus AD.

Duidelijke verschuiving van online terug naar winkel

Volgens de bank laat vooral kledingverkoop een duidelijke verschuiving zien van online terug naar de winkel. De online verkoop van kleding daalde met 8 procent. ,,Er lijkt dus een duidelijke groep consumenten te zijn die liever kleding in de winkel ziet en past dan dat zij deze online kopen’’, aldus ABN AMRO.

Lees ook: INretail: 'Kabinet beseft impact coronamaatregelen retail onvoldoende'

Amper dalingen bij supermarkten en voedingsspeciaalzaken

De supermarkten en voedingsspeciaalzaken zagen hun omzet stijgen tijdens de coronacrisis. Toch daalde hun verkoop nog niet hard doordat winkels weer volledig open mochten en de horeca gedeeltelijk. Supermarkten verloren 2 procent omzet en speciaalzaken 5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van dezelfde periode in 2019 zetten voedingsspeciaalzaken nog steeds 51 procent meer om. Voor de supermarkten was dat 21 procent meer.

ABN AMRO verwacht dat de omzet van supermarkten en speciaalzaken verder kan terugvallen wanneer de lockdownmaatregelen voor de horeca verder worden versoepeld. Mogelijk gaan mensen dan weer vaker buitenshuis eten. Aan de andere kant kunnen het Europees kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen de thuisconsumptie juist versterken, aldus de bank.

Lees ook: Aantal starters in horeca stijgt, maar er komen minder nieuwe webshops bij

INretail: aantal bezoekers in binnensteden nog niet op oude niveau

Hoewel ABN AMRO consumenten veel geld zag spenderen in de fysieke winkels, meent belangenorganisatie INretail dat de binnensteden in ons land echt toe zijn aan stap drie in de afbouw van coronamaatregelen. Want hoewel winkelen volgens de organisatie weer veilig kan, lag het aantal bezoekers van de binnenstad afgelopen week op slechts 60 procent ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit de grote stedenmonitor van INretail die het bezoek aan dertien grotere binnensteden in ons land monitort.

Amsterdam en Den Haag incasseren de hardste klappen

Qua bezoekersaantallen heeft Amsterdam het het zwaarst, met in de afgelopen vier weken slechts 44 procent van het aantal bezoekers dat in dezelfde periode in 2019 werd genoteerd. Daarna volgt Den Haag met 49 procent. De steden die vorige week de meeste bezoekers noteerden zijn Almere en Tilburg met 77 procent en 81 procent. Deelnemende steden aan de monitor zijn: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Maastricht, Tilburg, Nijmegen, Arnhem, Zwolle, Groningen, Almere en Haarlem.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws