Nieuws Belasting

Ondernemen in het belastingrecht: enkele mogelijkheden

Belastingrecht heeft betrekking op een groot aantal terreinen. Dat betekent dat er eveneens sprake is van een breed werkveld. Denk alleen al maar aan de Belastingdienst die als grote werkgever in Nederland opereert. Of aan alle bedrijven die te maken krijgen met de Belastingdienst als het gaat om btw-aangifte en belastingaangifte. Wat dat betreft zijn er ook allerlei manieren om te ondernemen in het werkveld van belastingrecht. Ontdek daarvoor hier verschillende mogelijkheden.

Van onze redactie 8 december 2020

Tablet 1075790 1920

Ondernemen als zzp interim manager of consultant

Een van de opties om te ondernemen binnen de breedte van het belastingrecht is door als freelance interim manager of consultant aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld als je al een fiscale professional bent en je verder wilt ontwikkelen op masterniveau in de richting van bedrijfskunde. Ga je bijvoorbeeld een Master Business Administration-opleiding doen dan biedt dat mogelijkheden om in de richting van het hoger management te gaan werken. Er zijn overigens verschillende specialisaties mogelijk binnen deze opleiding, zoals voor de financiële dienstverlening, financials en controllers. Als ondernemer binnen het belastingrecht is het mogelijk je op interim basis te laten inhuren als manager of als consultant.

Ondernemen met fiscaal adviesbureau

Een andere mogelijkheid om binnen het belastingrecht een bedrijf te starten, is door een fiscaal adviesbureau te beginnen. Een opleiding Rechten met een specialisatie in fiscaal recht vormt daarvoor een uitstekende basis. Als ondernemer met een adviesbureau op het gebied van belastingen is het mogelijk om zowel in opdracht van particulieren als bedrijven te werken. Bijvoorbeeld met het doen van de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting voor particulieren en advies geven over fiscale vraagstukken. Of voor zelfstandige ondernemers de btw-aangifte te verzorgen en advies te geven over fiscale voordelen voor bedrijven.

Ondernemen als boekhouder of als accountant

Er zijn nog meer mogelijkheden om een bedrijf gerelateerd aan belastingrecht te starten. Bijvoorbeeld met het beginnen van een eigen boekhoudkantoor of door een accountantskantoor op te starten. Uiteraard is het dan wel belangrijk om over de nodige kennis en ervaring te beschikken om klanten te bedienen. Voor accountants geldt overigens dat er sprake is van een beschermde titel als het om registeraccountants gaat (RA) en om accountant administratieconsulent (AA). Verder is het in de functie van zzp boekhouder of zzp accountant ook mogelijk om je op interim basis in te laten huren door bedrijven. Er zijn dan ook allerlei mogelijkheden om binnen het belastingrecht als ondernemer werkzaam te zijn.