Nieuws Cryptocurrency

EU staat open voor cryptomunten, maar met regulering

De Europese Unie staat open voor crypto's zoals bitcoin of een digitale euro, maar de regelgeving moet eerst worden aangescherpt om fraude te voorkomen. Dat zei EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson op een veiligheidsconferentie in München.

Van onze redactie 19 februari 2022

Cryptomunt bitcoin europa

Afbeelding: Shutterstock.

,,Ik voel me niet ongemakkelijk bij digitale valuta, maar we moeten ze wel goed reguleren", aldus Johansson. Ze wijst er onder andere op dat criminele organisaties en terroristen geen misbruik moeten kunnen maken van de anonimiteit die sommige netwerken bieden. Johansson erkende dat ze een beetje als een "spelbreker" leek op te treden tijdens de bijeenkomst door de nadruk te leggen op regelgeving en fraudepreventie.

Haar verklaring maakt duidelijk dat Europa ontvankelijker is voor crypto's dan China. Het Aziatische land verbood onlangs alle transacties met crypto's.

Lees ook: Cryptobetalingen in retail een goed idee? Experts geven advies aan ondernemers

Het panel werd ook bijgewoond door Sam Bankman-Fried, topman en medeoprichter van cryptobeurs FTX, en de Duitse ondernemer Christian Angermayer, die medeoprichter is van vermogensbeheerder Cryptology Asset Group. Bankman-Fried erkende de risico's van het gebruik van crypto's door criminelen. Hij zei evenwel dat platforms de toezichtmechanismen sterk hebben verbeterd.

Angermayer zei dat 'financiële instellingen vaak hun eigen belangen beschermen' terwijl miljarden over de hele wereld zonder bankrekening zijn afgesneden van het financiële systeem. Volgens hem kan deze situatie worden verholpen door onder andere munteenheden zoals de Amerikaanse dollar en de euro te digitaliseren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws