Nieuws Financiën

Prijzengeld Olympische Spelen Tokio: zoveel verdienen de sporters met hun medaille

TeamNL keerde met een recordaantal medailles terug van de Olympische Spelen in Tokio. Sportkoepel NOC*NSF moet in totaal uiteindelijk iets meer dan 1 miljoen euro uitkeren. Maar hoeveel verdienden winnaars als Tom Dumoulin, Sanne van Dijke en Annemiek van Vleuten nu precies op de Olympische Spelen?

Van onze redactie 28 juli 2021

Laatste update: 10 augustus 2021 11:30

Olympische spelen medailles prijzengeld tom dumoulin

Tom Dumoulin met zijn zilveren medaille tijdens de Olympische Spelen van Tokio. Foto: ANP

Nederlandse sporters hebben op het moment elf medailles binnengesleept en daar meer dan twee ton mee verdiend. Nederland staat nu in de medaillespiegel op twee keer goud, zes keer zilver en drie keer brons. Die score van elf plakken is goed voor de achtste plek in de stand van het totaal aantal medailles.

Prijzengeld goud, zilver en brons Olympische Spelen

Naast de medaille zelf krijgen winnende atleten een bonus van de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF: 30.000 euro voor goud, bij zilver 22.500 euro en brons levert 15.000 euro op. Wielrenner Tom Dumoulin incasseert dus woensdag voor zijn zilveren plak op de tijdrit 22.500 euro, zwemmer Arno Kamminga (100 m vrij) ook en judoka Sanne van Dijke 15.000 euro voor brons in de categorie onder de 70 kg. Dit geld is overigens niet belastingvrij.

Lees ook: Prijzengeld Tour de France 2021: dit verdienen de wielrenners

Daar sportkoepel NOC*NSF niet een ‘oneindige pinmachine' is, zijn er plafonds aan het prijzengeld ingebouwd. Laten we de zeer succesvolle wielrijdster Annemiek van Vleuten als voorbeeld nemen. Ze heeft inmiddels goud (tijdrit) en zilver (weg) binnengesleept en ontvangt daarvoor 45.000 euro en niet 52.500 euro. Medaille nummer twee - goud, zilver, brons maakt niet uit - levert tweederde op van het prijzengeld dat de plak had opgeleverd als het de eerste was geweest. En medaille nummer drie levert nog maar eenderde op.

Speciale wortelformule voor bepalen prijzengeld teams

De sportkoepel heeft voor teams een formule ontwikkeld: de vergoeding voor individuele prestaties x wortel uit aantal deelnemers en dat weer gedeeld door het aantal deelnemers. De mannen van de dubbel-vier, die goud wonnen met roeien, hebben volgens de formule elk een bedrag verdiend van 15.000 euro.

Zijn de teams erg groot, zoals hockey (mannen en vrouwen), handbal dames of de Oranje Leeuwinnen dan is er voor ieder teamlid een minimumvergoeding. Het voorkomt dat teams met grote selecties heel erg weinig zouden krijgen. Bij goud is dat 11.000 euro, zilver 8000 euro en brons 5.000 euro.

Sifan Hassan is grootverdiener van TeamNL

Tien keer goud, twaalf keer zilver en veertien keer brons: nooit keerde Nederland met zó veel medailles huiswaarts als na de Olympische Spelen in Japan. De sportredactie van het AD maakte een berekening wat de winnaars hebben verdiend. Hardloopster Sifan Hassan is de grootverdiener met een bonus van 55.000 euro. De gouden hockeysters (zestien in totaal) ontvangen per speelster 11.000 euro, dat is het minimumbedrag dat door NOC*NSF is bepaald voor een olympiër die deel uitmaakt van een gouden team.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers. Actie: ontvang nu €100,- gratis advertentietegoed voor DPG Direct.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws