Nieuws Financiën

Wettelijke betaaltermijn grootbedrijf eindelijk 30 dagen: ‘Hard nodig voor cash in mkb’

MKB-Nederland is blij dat de wettelijke betaaltermijn voor grote bedrijven aan het mkb wordt gehalveerd naar 30 dagen. De organisatie heeft daar een lange lobby voor gevoerd, omdat het zowel de liquiditeits- als de doorgaans zwakkere onderhandelingspositie van kleinere bedrijven ten goede komt. ,,Gewoon op tijd je geld krijgen is voor ondernemers ontzettend belangrijk, en juist nu”, zegt voorzitter Jacco Vonhof.

Van onze redactie 16 maart 2021

Flexwerk geld zorgen tekort

Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer en minister Sander Dekker hebben vandaag het wetsvoorstel voor de verkorte betaaltermijn naar de Tweede Kamer gestuurd. Volgens Keijzer draagt een betaaltermijn van 30 dagen voor grote bedrijven bij aan het dempen van een financieringsgat bij het mkb van liefst 55 miljard euro.

Onderzoeken laten al jaren zien dat kleine en middelgrote ondernemers die aan het grootbedrijf leveren, steeds later worden betaald in plaats van eerder. ,,En dat wordt erger als het economisch minder gaat”, zegt Vonhof. ,,Grote bedrijven bepalen wanneer zij betalen en rekken de betaaltermijnen op. Dat gebeurt in deze coronacrisis ook weer, dat ze hun kleinere toeleveranciers zo als bank gebruiken. Daar krijgen we echt de nodige klachten over. Die kleinere bedrijven zijn niet bij machte daar iets aan te doen, terwijl ze cash juist keihard nodig hebben om overeind te blijven.”

Uit cijfers van het ministerie van begin vorig jaar blijkt dat 11 procent van de mkb-ondernemers een langere betaaltermijn heeft geaccepteerd dan waar zij zich prettig bij voelden.

Ook het ministerie van EZK herkent dat de huidige economische situatie de afhankelijkheid van mkb ten aanzien van het grootbedrijf verder versterkt. Uit cijfers van het ministerie van begin vorig jaar blijkt dat 11 procent van de mkb-ondernemers een langere betaaltermijn heeft geaccepteerd dan waar zij zich prettig bij voelden.

Vonhof: ,,Dan gaat het om 50.000 bedrijven die zo dus verder in de problemen komen. Het is daarom goed dat die betaaltermijn nu eindelijk wettelijk wordt verkort. We hebben lang op dit wetsvoorstel moeten wachten. Ik reken erop dat de Tweede Kamer het straks met voortvarendheid zal behandelen en aannemen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws