Video Het Groeicollege

Oorlog, inflatie en een energiecrisis: waarom het slim is om Het Groeicollege te volgen

Aan het eind van deze maand gaat Het Groeicollege weer van start. Prof.dr. Justin Jansen is een van de docenten aan de opleiding van nlgroeit, Erasmus Universiteit Rotterdam en De Ondernemer en was te gast bij onze radioshow De Ondernemer Live. Hij legde nog eens haarfijn uit waarom je er als ondernemer goed aan doet om je aan te melden.

Van onze redactie 7 september 2022

,,Het Groeicollege is er voor ondernemers uit het mkb”, antwoorde Jansen toen presentator Remy Gieling hem vroeg voor wie het initiatief is opgezet. ,,Dat kunnen middelgrote, maar ook kleinere ondernemers zijn die de ambitie hebben om te groeien, maar niet altijd weten hoe dat moet. Bij ons gaat groei overigens niet altijd over groter worden. De organisatie sterker of bijvoorbeeld duurzamer maken, valt bij ons onder dezelfde noemer. Zorgen dat je organisatie door transities gaat waardoor je de impact van de onderneming vergroot.”

Deelnemers moeten ook van elkaar leren

Jansen vertelde dat er hele diverse bedrijven aan Het Groeicollege deelnemen. Iets dat ook precies de bedoeling is, aangezien ondernemers ook van elkaar moeten leren. ,,Enerzijds bieden wij de deelnemers onderzoeken, conclusies, tools en technieken die we zelf hebben ontwikkeld, anderzijds moeten de ondernemers elkaar wijzer maken. Dit door met elkaar in gesprek te gaan en kritisch te zijn. Dat lukt uitstekend wanneer je ondernemers uit heel verschillende sectoren bij elkaar zet.”

Ben jij op zoek naar nieuwe groeikansen om jouw groeistagnatie te doorbreken? Of groeit je bedrijf juist te snel en ben je op zoek naar houvast om deze groei in goede banen te leiden. Dan is de opleiding Het Groeicollege wat voor jou! Bekijk hier het lesprogramma>

,,Hoe ziet een collegereeks er dan uit?”, vroeg presentator Gieling zijn gast. ,,Ik kan mij goed voorstellen dat een ondernemer al druk genoeg is met zijn eigen zaken, laat staan dat hij nog eens vijf avonden per week in de schoolbanken moet zitten.”

Jansen legde uit dat deelnemers online hoorcolleges kunnen volgen die in een eerder stadium zijn opgenomen. ,,Terugluisteren kan dus op ieder moment waarop het hem of haar goed uitkomt. Ook geven wij ze opdrachten mee waarin de vraag centraal staat hoe je groeikansen identificeert. Of hoe je talent kunt aantrekken en behouden. Tenslotte zijn er ook werkcolleges waarin ondernemers dus met elkaar in gesprek moeten.”

"Er is bij Het Groeicollege ook een sales-expert betrokken die heel boeiend kan uitleggen hoe je jouw salesproces kunt structureren om veel effectiever te zijn"

Prof. dr. Justin Jansen, Hoogleraar Ondernemerschap Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit en docent bij Het Groeicollege

Ervaren ondernemers als teamcoach tijdens Het Groeicollege

Qua docenten is het aanbod van Het Groeicollege eveneens divers. Er zijn diverse experts uit de wetenschap betrokken, maar ook uit de praktijk. ,,Denk hierbij aan specialisten in HR. Maar er is ook een sales-expert die heel boeiend kan uitleggen hoe je jouw salesproces kunt structureren om veel effectiever te zijn. Om te focussen op klanten die jouw organisatie het meeste gaan brengen. We hebben eveneens ondernemers bereid gevonden om als teamcoach op te treden zodra deelnemers met elkaar moeten gaan samenwerken. Dit zijn ervaren ondernemers die al vaker een bedrijf hebben opgezet. De combinatie van deze aspecten maken van Het Groeicollege een succes.”

Prof. dr. Justin Jansen, Hoogleraar Ondernemerschap Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit en docent bij Het Groeicollege

Smeerkees Zonnebrandcrème interessant als startup

Wout Spackler en Philip Kook zijn de ondernemers achter Smeerkees Zonnebrandcrème en waren eveneens te gast in bij De Ondernemer Live. De twee vertellen dat ze met hun sachets en zonnebrandpalen bewustzijn in de maatschappij willen creëren als het gaat om bescherming tegen de zon. ,,De sachets liggen bijvoorbeeld al bij horecazaken die ze gratis of via de menukaart en dus tegen betaling kunnen aanbieden aan hun gasten”, vertelt Spackler. ,,Op het terras vergeten we namelijk vaak te smeren.”

,,Deze sachets willen we door heel Nederland verspreiden”, gaat Kook verder. ,,Op festivals hebben we de zonnebrandpalen om bezoekers optimaal te kunnen beschermen. Het is natuurlijk de bedoeling dat zoveel mogelijk organisatoren deze palen bij ons afnemen.”

Het initiëren en begeleiden van groei vereist aandacht, structuur en goed leiderschap. Dat betekent investeren in jezelf, in je bedrijf én in je medewerkers. Gun jezelf deze investering en maak een vliegende start in 2023! Doe mee met Het Groeicollege.

Jansen: 'Wie is hier precies de klant?"

Toen Jansen door Gieling werd gevraagd waar de twee jonge ondernemers tijdens hun missie op moeten letten, antwoordde de docent met het bepalen van de doelgroep. ,,Wie is precies de klant en wie betaalt er voor het product? Gaat het om die restauranthouder, de festivalorganisator of om het individu? Pas zodra je dat weet, kun je als ondernemer weer verder.”

Jansen benadrukte dat het belangrijk is om op een andere manier naar je organisatie te leren kijken. Juist nu we te maken hebben met oorlog, inflatie en een energiecrisis. ,,Belangrijke redenen om je aan te melden voor Het Groeicollege. Kun je op een andere manier naar je bedrijf kijken, dan kun je ook innoveren en de onderneming in een hogere versnelling laten functioneren. Wij helpen je er graag bij.”

Het Groeicollege

Het initiëren en begeleiden van groei vereist aandacht, structuur en goed leiderschap. Dat betekent investeren in jezelf, in je bedrijf én in je medewerkers. Gun jezelf deze investering en maak een vliegende start in 2023! Lees meer over Het Groeicollege.


Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws