Actueel

Dit restaurant stopt, al is het concept razend populair: ‘Alsof je de kip met de gouden eieren slacht’

Henk en Christel Demmer voor De Witte Hoeve in Nutter, waar ze luxe B&B-kamers maken. Robin Hilberink
Robin Hilberink
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Het is rustig in het populaire restaurant aan de Vasserweg tussen Ootmarsum en Vasse zo vlak na het weekend. Al dertig jaar is Henk het gezicht in de keuken, terwijl Christel zorgt voor de administratie, de personeelszaken en de bediening. Maar vanaf volgend jaar is alles anders, schrijft het AD.

„Het is een dubbel gevoel”, zegt Henk. De Witte Hoeve is voor velen een populair adres voor een hapje en een drankje. Helemaal na de invoering van het concept Mini’s voor Maximaal genieten, waarbij gasten voor een vast bedrag onbeperkt kleine gerechtjes eten. „90 procent van onze gasten komt hier voor die kleine gerechtjes”, zegt Christel. „Vanaf dag een sloeg dat concept aan en het is nog steeds razend populair.”

Lees ook: Na 34 jaar sluit populaire restaurant Poort van Twente de deuren: dit is waarom

Lees verder onder de advertentie

Alles veranderde toen de coronacrisis begon. De deuren bleven ook bij De Witte Hoeve een tijd dicht. Toch werd er samen met een aantal andere horecabedrijven uit de regio een succesvol concept bedacht. Veurn en Ett’n, waarbij mensen in hun auto langs de zes restaurants reden en zo een zesgangendiner kregen.

Wat voor Henk en Christel wel pijnlijk duidelijk werd in de coronaperiode, was dat veel goed horecapersoneel de sector verliet om elders aan de slag te gaan. De gevolgen daarvan merken ze tot op de dag van vandaag. „De vacatures die ontstonden kunnen we niet of nauwelijks invullen. Daar kwamen de gestegen prijzen voor inkoop en energie bij, terwijl de lonen van het personeel ook stijgen.”

Het was tijd om het roer wederom om te gooien, zoals ze in het verleden meerdere keren deden. Vanaf 1 januari sluit het restaurant. Christel: „We stoten de arbeidsintensieve activiteiten af en richten ons op overnachtingen. We hebben drie luxe B&B-kamers ingericht in ons pand die we exploiteren onder de naam B&B Tumuli Twente. Genieten in de prachtige Twentse natuur, op een eigen terrasje met een mooi uitzicht op de essen.”

Lees verder onder de advertentie

Wat nu?

Wat er precies met het restaurantgedeelte gebeurt, dat durven Henk en Christel nog niet te zeggen. Daarvoor staan ‘alle opties open’. Henk: „Het is beschikbaar voor vergaderingen, workshops en feestjes. En mochten er mensen zijn met een ander goed idee, die mogen zich altijd melden.” Wat wel blijft, zijn de verschillende tradities die al sinds jaar en dag gehouden worden bij De Witte Hoeve. „Denk aan het ontbijt van de Poaskearls uit Ootmarsum op Tweede Pinksterdag en het dienstdoen als buitenresidentie van de Spekscheeters uit Vasse.”

Op 30 december is het restaurant voor de laatste keer in de huidige vorm open. En dat voelt nu al raar. Christel: „We zagen de bui al hangen, daarom begonnen we al met het maken van de B&B-kamers, maar toch voelt het bijzonder. Het concept is zeer succesvol, mensen komen hier graag, maar het is niet meer vol te houden. Het is alsof je de kip met de gouden eieren slacht...”

Lees verder onder de advertentie