Nieuws Innovatie

Dutch Startup Association vreest dat startups en scale-ups dupe worden van Europese regelgeving

Naar aanleiding van de voorstellen van de Europese Commissie wat betreft de Digital Services Act en Digital Markets act, is de Dutch Startup Association van mening dat deze nog behoorlijk wat vragen oproept. Eerder trok de organisatie samen met partners Allied for Startups, Techleap.nl en StartupAmsterdam al aan de bel middels een petitie dat het voorstel geen rem mag zetten op innovatie.

Van onze redactie 16 december 2020

Europese commissie vlaggen brussel

Het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel. Foto: ANP

Door te veel obstakels op te werpen voor startups en scale-ups zullen dynamische, op groei gerichte bedrijven weggejaagd worden en zich elders vestigen, stelt de Dutch Startup Association (DSA). De voorgestelde regelgeving lijkt er volgens de vertegenwoordiger van startups puur op gericht om de macht van grotere partijen in te perken, terwijl ook snelgroeiende bedrijven hier last van kunnen krijgen.

Lees ook: Waarom startups volgens Lucien Burm (DSA) juist nu zo belangrijk voor onze economie zijn

Geen onnodige barrières startups

,,Het is goed dat Europa maatregelen treft voor een concurrerend digitaal landschap. Dat is belangrijk voor innovatie en groei. Het is daarbij ook van belang juist geen onnodige barrières op te werpen. De Commissie stelt nu een barrière van 45 miljoen Europese gebruikers van een platform. Dat getal lijkt wat arbitrair. Het kan voldoende blijken, echter: regelgeving geldt voor jaren,'' zo zegt Lucien Burm, voorziiter van DSA.

Burm: ,,Het is lastig te voorspellen hoe hard bedrijven kunnen groeien en die groei willen we niet te vroeg inperken. In het verleden is op vele grenzen zo een verkeerde inschatting gemaakt. IBM dacht ooit dat de wereld aan vijf computers genoeg gehad en Microsoft vond 637 Kb geheugen genoeg voor iedereen. Getallen veranderen snel in het digitale tijdperk. Startups kunnen steeds sneller groeien. En dat gaat alleen maar sneller. Het is dus van belang dat Europa, zoals een startup zou doen, zich committeert aan bijvoorbeeld een jaarlijkse validatie welke drempels de juiste scheiding aanbrengen tussen dominante marktpartijen en uitdagers.”

''Ik zou het zorgelijk vinden als een succesvol bewezen platform als het Nederlandse TicketSwap straks beperkt wordt in een gooi naar grootste Europees speler''

Lucien Burm, voorzitter DSA

Versnelling digitalisatie door corona

De digitale economie speelt een enorme rol in het leven van mensen, een verandering die versneld wordt door de uitbraak van het coronavirus. Platformen zijn essentieel voor nieuwe economische groei en het verbinden van producten aan consumenten. Onnodige belemmeringen zullen volgens Dutch Startup Association aanzienlijke gevolgen hebben voor economische groei en bedrijvigheid.

,,Ik zou het zorgelijk vinden als een succesvol bewezen platform als het Nederlandse TicketSwap straks beperkt wordt in een gooi naar grootste Europees speler doordat ze afgerekend wordt op wat zij aangeboden krijgt als product. Het gaat niet alleen om een getal. Dat is eigenlijk teveel een ‘one-size-fits-all’ benadering, in plaats van constructief te kijken naar de onderliggende oorzaken en daarbij passende oplossingen. De aanstelling van een nationale Digital Services Coordinator is mij ook nog onduidelijk,” benadrukt Burm.

Luister hieronder naar het interview dat we dit najaar hadden met Lucien Burm op De Ondernemer Radio.

Lees ook: Nederland kickstarten? Zo geven Techleap.nl, Picnic en Felyx bedrijfsleven boost

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.