Aangeboden door KienhuisHoving

Branded Content Duurzaamheid

Wat is een ‘B Corp’ precies?

In de steeds sneller veranderende wereld wordt de roep om verduurzaming steeds luider. Ook binnen het bedrijfsleven zijn er talloze initiatieven om daar aan bij te dragen. In het zakelijke Nederlandse jargon heet dat al tijden ‘MVO’, maar sinds een aantal jaar is er een nieuw Amerikaans keurmerk dat internationaal steeds vaker van zich laat horen: de zogenaamde ‘B Corporation’.

Allard Schuering 15 maart 2022

Duurzaam sustainability groen mvo aarde pixabay

Een B Corporation heeft hoge standaarden voor duurzaamheid, ethiek en transparantie. Foto: Pixabay

In het bedrijfsleven is B Corporation (ook B Lab of B Corp) een certificering van sociale en ecologische prestaties. Het moet niet verward worden met de in de Verenigde Staten gebruikte wettelijke aanduiding van een ‘benefit corporation’, enigszins vergelijkbaar met de in Nederland voorgestelde ‘maatschappelijke onderneming’. B Corp-certificering wordt verleend door B Lab, een wereldwijde non-profitorganisatie met kantoren in de VS, Europa, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, en een partnerschap in Latijns-Amerika met Sistema B.

B Corp-certificering

Om certificering te verkrijgen en te behouden, moeten bedrijven een minimumscore behalen op het gebied van sociale- en milieuprestaties. Daarnaast moeten ze verbintenissen van B Corp aan belanghebbenden integreren in bedrijfsdocumentatie, waaronder hun statuten, en een jaarlijkse vergoeding betalen op basis van jaarlijkse omzetcijfers. Bedrijven moeten zich iedere drie jaar opnieuw certificeren om de status van B Corporation te behouden. Voorbeelden van bedrijven met een B Corp-certificering zijn Auping, Dopper, Tony’s Chocolonely, Triodos Bank, WeTransfer, Snappcar, Ben & Jerry’s en Patagonia. Voor de meest recente lijst van Nederlandse bedrijven met een B Corp-certificering kun je terecht bij Find a B Corp (bcorporation.net).

Lees ook: Zonnepanelen op daken, van roerend naar onroerend?

Met een B Corp-certificering laat je als bedrijf zien dat je hoge standaarden hebt op het gebied van duurzaamheid, ethiek en transparantie. B Corp-certificering krijg je alleen wanneer je in elk onderdeel van het bedrijf goed scoort op vijf kernpunten: duurzaamheid, arbeidsrechten, transparantie, klanten en de gemeenschap.

Bedrijfsmodel aanpassen

Om een Certified B Corporation te worden, moet een bedrijf het bedrijfsmodel aanpassen in overeenstemming met de B Labs-regelgeving. De administratieve en juridische kosten die hierbij moeten worden gemaakt, zijn vaak hoog. De blijvende trend om MVO hoog in het vaandel te houden zet steeds meer bedrijven er toe aan om zich vrijwillig te committeren aan de normen die zijn gesteld om zich een B Corp te mogen noemen.

Allard Schuering is notaris ondernemingsrecht bij KienhuisHoving. Hij schrijft met enige regelmaat voor De Ondernemer juridische expertcolumns.

Meer info: allard.schuering@kienhuishoving.nl

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws