Nieuws Duurzaamheid

Kiplekker succes dankzij klimaatneutraal ei: dit is Kipster

Ooit had kippenboer Ruud Zanders megastallen tot aan Polen, maar tegenwoordig heeft hij succes met Kipster, het klimaatneutrale en diervriendelijke ei dat door Lidl wordt verkocht. De eieren van Kipster gaan sinds kort ook in de Verenigde Staten over de toonbank.

Jurriaan Nolles (AD) 18 augustus 2023

Ruud Zanders Kipster

Directeur Ruud Zanders van pluimveebedrijf Kipster in Venray. Foto: Rob Engelaar

De Nationale Ondernemersprijs is een gezamenlijk initiatief van De Ondernemer en het AD en de bijbehorende regiotitels voor het meest onderscheidende mkb-bedrijf van Nederland. De allereerste editie van de Nationale Ondernemersprijs wordt op 7 september aan de winnaar uitgereikt in de Jaarbeurs. Breng onderaan de pagina je stem uit!

In de Kipsterstallen eten kippen voor het grootste deel afgedankte etensresten, zoals verkruimeld beschuit, kapot knäckebröd en oud brood. Het past bij de visie van Zanders om de kippen met afgekeurd voedsel te voeren. Hij vindt dat de traditionele landbouw een te grote impact heeft op het klimaat. Dieren zouden in zijn ogen geen gebruik moeten maken van goede vruchtbare landbouwgrond om daar voedsel voor ze te verbouwen. Ze zouden zoveel mogelijk gevoed moeten worden met etensresten.

Zanders is ook kritisch op ‘zijn’ sector als het gaat om dierenwelzijn. Volgens Zanders is commercieel dieren houden op een diervriendelijke manier eigenlijk niet te doen. Maar als het dan toch gebeurt, kan het volgens hem het best met minimaal 3 sterren in het Beter Leven Keurmerk. Bij Kipster springt de omgang met jonge haantjes het meest in het oog.

Het verhaal van Kipster slaat aan bij de consument

De mannelijke kuikens leggen vanzelfsprekend geen eieren, waardoor ze in de pluimveehouderij doorgaans worden gedood zodra ze uit het ei kruipen. Bij Kipster worden de haantjes tot aan veertien weken grootgebracht om daarna tot vlees te worden verwerkt. Op die manier is hun leven niet waardeloos geweest.

Het verhaal van Kipster - dat Zanders oprichtte met Maurits Groen, Olivier Wegloop en Styn Claessens - slaat aan bij de consument. Eerst waren er drie Kipsterstallen in Nederland, recent volgden vier nieuwe stallen in de Verenigde Staten. In Amerika worden de eieren door Kroger verkocht, de tweede grootste supermarkt van dat land. Net als met Lidl heeft Kipster ook met die supermarkt een afnamegarantie bedongen. Er zijn bovendien vergaande plannen voor Pigster, een bedrijf waar de varkens ook met etensresten gevoerd zullen worden.

'De eerste Kipsterstal werd in 2017 neergezet in het Limburgse Oirlo, daarna volgde het Gelderse Beuningen, een precieze kopie van de eerste stal'

Eerder klimaatactivist dan kippenboer

Zanders is een veelgevraagde gast in de media. Ook omdat hij voorzitter is van de Caring Farmers, een groep van 350 boeren die vindt dat de landbouw dieren moet ‘erkennen als levende intelligente wezens met emoties en gevoelens’. Zijn opstelling komt hem soms duur te staan, vooral omdat een aantal collega’s uit de traditionele landbouw hem zijn kritische geluid kwalijk nemen. Zij noemen hem een nestbevuiler of erger.

Soms klinkt Zanders ook eerder als klimaatactivist dan kippenboer. Zijn toekomstvisie is helder: het moet met veel minder dieren en vlees om de klimaatimpact te verkleinen. Zanders eet zelf geen dierlijke producten, zelfs niet de eieren van zijn eigen kippen.

De eerste Kipsterstal werd in 2017 neergezet in het Limburgse Oirlo, daarna volgde het Gelderse Beuningen, een precieze kopie van de eerste stal. Zo ging het ook bij de andere stallen van Kipster, en zo zal het in de toekomst blijven gaan. De Kipsterstallen moeten er overal hetzelfde uitzien zodat het concept gemakkelijk kan worden uitgebreid, ook door andere boeren, als het aan Kipster ligt.

De cijfers van Kipster

  • Kipster heeft drie stallen in Nederland, recent volgden vier nieuwe stallen in de Verenigde Staten.
  • Kipster leverde 2.148.078 doosjes eieren aan de Lidl in Nederland.
  • Bij Kipster werken 38 mensen.
  • De nettowinst van de Kipster groep kwam in 2022 uit op 16.686 euro.
  • Voor 5 procent moeten de Kipsterkippen het nog hebben van mineralen en vitamines, de rest komt uit reststromen.

Dierenbescherming is enthousiast

Ook de Dierenbescherming is enthousiast over het concept. De organisatie zegt dat bij het ontwerp ‘rekening is gehouden met de behoeftes van de dieren’. De kippen scharrelen in een lichte ruimte met frisse lucht, er zijn bomen en struiken om in te klimmen. Ook is er een grote binnentuin en de kippen hebben de beschikking over een kleine bosrand.

Nationale Ondernemersprijs 2023

De lijst met de 10 genomineerden vind je op deze pagina. De allereerste editie van de Nationale Ondernemersprijs wordt op 7 september aan de winnaar uitgereikt in de Utrechtse Jaarbeurs.

Welk bedrijf gun jij de titel van Nationale Ondernemer 2023?
Breng hieronder jouw stem uit!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws