Nieuws Groei

Dragons' Den: een 'ja' voor Bleumer-broers, maar alleen Harris bleef over

Ze waren door het dolle heen, Roel (25) en Luc Bleumer (23). Met een pitch over een aggregaat op zonne-energie trok Roel alle vijf de investeerders van Dragons’ Den over de streep. Het resultaat? Een half miljoen euro tegen een aandeel van 50 procent van Volta Energy. Meer dan genoeg om het prototype van een mega-aggregaat te kunnen bouwen en, belangrijker nog, een flinke bijdrage te leveren aan de strijd tegen klimaatverandering. De officiële onderhandelingen met de investeerders verliepen na de uitzending echter niet zo soepel als de pitch zelf.

Robbert Daalder 31 mei 2020

De broers Luc en Roel Bleumer voor hun grootste aggregaat op zonne-energie.

Roel is nog altijd ondersteboven van het investeringsavontuur dat hij en zijn broer nu al achter de rug hebben. Niet vreemd, hun doel om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan kan nu serieus worden nagestreefd. De twee broers zetten in op een duurzame manier van energie genereren en zijn de markt opgegaan met een aggregaat die werkt op zonne-energie. Eentje die dus geen diesel uitstoot, geen geluid maakt en geen stank veroorzaakt.

Dragons' Den-investeerder Michel Perridon: 'Dit is zijn passie'

De ondernemer vertelt dat hun vader lange tijd als chef technische dienst door het leven ging en hun moeder altijd al bezig was met de natuur en het behoud ervan. Het is dus niet gek dat de jongens uit het Gelderse Westervoort een belichaming zijn van deze aspecten. Iets dat de Dragons na afloop van de pitch dan ook direct tegen elkaar zeggen. ‘Dit is zijn passie’, roept Perridon richting zijn collega-investeerders.

Lees ook: Deelnemer Dragons' Den weigert comfortabele pumpkoers te veranderen

Roel Bleumer: 'Een tonnetje de neus, hoor ik Schoen nog voorstellen'

Het verklaart de overtuigingskracht waar alle Dragons uiteindelijk voor vallen. Het is Pieter Schoen die als eerste over de brug komt met een investering van 400.000 euro tegen 40 procent van de aandelen van Volta Energy. Wanneer blijkt dat iedereen mee wilt doen, wordt het spannend voor Roel. ,,‘Een tonnetje de neus’, hoor ik Schoen nog voorstellen aan de andere investeerders. Ze gingen ervoor, maar wilden dan wel een bedrijfsaandeel van 50 procent."

,,Mijn broer kwam toen ook in de studio (Roel deed de pitch omdat Luc liever op de achtergrond blijft, red.) en in eerste instantie wilden we iets meer aandelen voor onszelf houden. Twee tellen later bedachten we ons dat dit een ultieme deal is. Dat het niet om ons draait, maar om het klimaat. Niets mag dat in de weg staan.”

Zo werken de aggregaten op zonne-energie van Volta Energy

De zon-aggregaten van Volta Energy bestaan uit twee ingebouwde aggregaten. De primaire aggregaat bestaat uit zonnepanelen, accu’s en de omvormers. Daarnaast zit er in de zon-aggregaat een back-up aggregaat die op GTL (schone diesel) werkt. Deze aggregaat zit er alleen in voor het geval van nood (storing, plots enorm meer verbruik). De twee aggregaten werken samen.

De zon-aggregaat bestaat in het geval van de 15 kVA uit 2,6 kWp zonnepanelen, 29 kWh accu capaciteit en 15 kVA omvormers (12 kW). De zonnepanelen wekken dus meer op dan er verbruikt wordt. Uit data van Volta Energy blijkt dat een 'gewone' aggregaat gemiddeld voor slechts 15 procent wordt gebruikt. Een 15 kVA aggregaat moet ook wel eens pieken om bijvoorbeeld 11 kW te leveren. De zonnepanelen kunnen dit niet één-op-één leveren. Op dat moment worden de accu’s gebruikt om deze piek op te vangen.

Alle Dragons haakten af: behalve Shawn Harris

,,Vlak na de kerstvakantie zijn we met iedereen om tafel gegaan. Haha, ik weet nog dat we het toilet in onze bedrijfsruimte hebben geschilderd en fatsoenlijke stoelen hebben gekocht om iedereen netjes te kunnen ontvangen. Luc en ik bouwen tenslotte aggregaten en zijn geen keiharde zakenmensen met luxueuze kantoren. We kregen de adviseurs van vier investeerders op bezoek en alleen Shawn was zelf aanwezig. Na dat eerste gesprek kregen we te horen dat Nikkie Plessen en Won Yip toch afzagen van een investering en later haakten ook Schoen en Michel Perridon af. Mede omdat er een andere investeerder moest worden uitgekocht. Uiteindelijk bleef alleen Shawn Harris over, maar dat is misschien wel het beste dat ons had kunnen overkomen.”

Volta Energy wil 'gewoon aggregaten bouwen'

De gebroeders Bleumer schrokken in eerste instantie van het feit dat de topondernemers één voor één afhaakten. Bovendien vertelde Shawn hen dat ze er niet voor 50 procent in zou stappen.

,,Maar zij handelt duidelijk niet uit eigenbelang. Ze vertelde dat niemand er beter van wordt als zij zo’n groot aandeel zou nemen. Hoe groter ons eigen deel, hoe harder we ervoor blijven werken. Dát is wat je wilt en daar heeft zij ook uiteindelijk ook weer profijt van. Dat vind ik een mooie denkwijze. Ik vind dit ook een gunstige ontwikkeling omdat we nu met een kleinere groep aandeelhouders te maken hebben. Niet teveel geneuzel. Wij willen gewoon aggregaten bouwen en van de wereld een schonere plek maken.”

"We hebben onszelf in de eerste twee jaar nooit uitbetaald. Ik had er een zaterdagbaantje bij omdat we die aggregaat per se wilden bouwen"

Roel Bleumer, mede-eigenaar Volta Energy

Dragon Shaw Harris helpt Volta Energy aan ruim een half miljoen euro

Harris komt in totaal met 400.000 euro over de brug en krijgt daar een aandeel van 40 procent voor. Daarnaast verstrekt ze meerdere tonnen als zachte lening. Een deal die afgelopen vrijdagmiddag pas definitief werd. Het is de bedoeling om de vloot aan aggregaten van Volta Energy uit te breiden. Roel en Luc beschikten over een aggregaat van 15 kVA (kilovoltampère) en wilden daar verschillende types bijbouwen. Onder andere een prototype met 120 kVA (zie foto bovenaan artikel).

Een kostbaar plan en dus besloten de jonge ondernemers (met succes) mee te doen aan Dragons’ Den. Hoewel het geld nog moet binnenkomen, is de eerste aggregaat met 120 kVA uit voorfinanciering en eigen vermogen al een feit. Het bedrijf heeft met een 3kVA aggregaat tevens een kleiner model in huis.

Lees ook: Bedenker waterfles-met-pillendoosje kan opschalen na Dragons’ Den

Modellen die zich de komende tijd zullen vermenigvuldigen. De zeilen staan momenteel vol in de wind bij Volta Energy. Mede doordat Roel en Luc ook uitstekend hebben geschakeld toen de coronacrisis haar intrede in Nederland maakte. ,,De evenementen en festivals zijn belangrijke branches waar wij met onze aggregaten op mikken. In de zomer zijn er natuurlijk talloze events en we stonden dan ook al volledig volgeboekt. Totdat de lockdown roet in het eten gooide. We hebben toen volledig ingezet op de bouwsector. Een oud-klasgenoot van mij is uitvoerder bij bouwbedrijf Van Gelder en dus vroeg ik hem voor een ingang. Dat pakte goed uit.”

Bouwbedrijven in de rij bij Volta Energy om aggregaat op zonne-energie

Hetzelfde verhaal geldt voor Heijmans. ,,Bernd Hendriksen is een andere investeerder van ons en via zijn netwerk kwamen we in contact met hen. Ideaal. Ik heb toen op social media gedeeld wat wij voor deze bedrijven doen en vervolgens kregen we allerlei aanvragen van andere bouwbedrijven. Ze moeten even geduld hebben totdat we onze vloot hebben uitgebreid. Daarna kunnen we aan de slag.”

Lees ook: Deze Amsterdamse ontwerpster blijft door Dragons' Den op koers voor megadoorbraak

Investeerder Dragons' Den wees Bleumer op plezier van ondernemen met Volta Energy

,,Het heeft allemaal even geduurd”, besluit Roel. ,,Maar die zes maanden waren het meer dan waard. Ik moet zeggen dat het een spannende periode was. En leerzaam ook. Shawn vroeg ons op een bepaald moment wat deze deal ons zou kunnen brengen. Dat zette me aan het denken. We hebben de inkomsten van Volta Energy altijd direct terug in de zaak gestopt. We hebben onszelf in de eerste twee jaar nooit uitbetaald. Ik had er een zaterdagbaantje bij omdat we die aggregaat per se wilden bouwen. Maar Shawn bracht het inzicht dat niemand dit een leven lang gaat volhouden. We moeten genieten van het ondernemen, daar ben ik mij bewust van geworden.”

In Dragons’ Den krijgen beginnende ondernemers die op zoek zijn naar een investeerder, de kans om hun eigen bedrijf te pitchen aan vijf van de meest succesvolle zakenmensen van ons land. Michel Perridon, Nikkie Plessen, Won Yip, Shawn Harris en Pieter Schoen zijn samen goed voor zo’n 1 miljard euro en investeren met hun eigen geld.

De afleveringen van Dragons’ Den zijn terug te kijken NPO Start.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.