Nieuws Groei

De Ondernemer Live over de grens: met je bedrijf naar het buitenland (of niet?)

Groeien naar het buitenland? Een kwart van de bedrijven weet niet waar te beginnen. Overwegen het nú te doen? De huidige economische situatie houdt 30 procent tegen. Waar loopt de B.V. Nederland tegenaan bij willen gaan ondernemen in het buitenland? Ondernemers, onderzoekers en andere experts vertellen er over In een speciale uitzending van De Ondernemer Live.

Van onze redactie 8 mei 2023

Made in holland dozen

Wel of niet gaan ondernemen in het buitenland? Financieel dienstverlener Mollie deed er recent onderzoek naar, ondervroeg ruim 400 beslissers en verantwoordelijken op het gebied van financiën, marketing, sales of algemeen management. Hun antwoorden en adviezen van experts bundelden ze in de Cross Border Manual. Daar gaat Raymond Lansheuvel, Head of Business Development Nederland bij Mollie, als co-host in de Ondernemer Live alles over vertellen.

,,Uitbreiden naar het buitenland kan een spannende stap zijn, zeker tijdens een onzekere economische tijd. Toch is het belangrijk om juist in dit soort tijden te innoveren en kijken waar het groeipotentieel zit", stelt hij. ,,Een van onze buurlanden kan dan een veilige keuze zijn, omdat je daarbij vaak goed vanuit Nederland kan opereren. Maar zelfs dan is een goede voorbereiding enorm belangrijk.”

Lees ook: Vestigingskantoor cruciaal voor meerderheid bedrijven bij uitbreiding naar buitenland

Jubilerend Team5pm: in vijf jaar actief in 26 landen

Een van de jonge, succesvolle ondernemers in ook het buitenland is Jelmer Wind. Samen met Tom Schoufs, Ronen Wolf en Peter Minkjan ruilde hij in 2018 de wandelgangen van RTL in voor een klein kantoortje zonder ramen en een grote droom: dé nummer één YouTube agency van Nederland worden. Al gauw sloot Frank de Wit zich bij de club aan als co-founder en managing director van onder andere de in-house studio. Deze week viert Team5pm haar vijfjarig jubileum als full-service video agency. Jelmer is met zijn bedrijf intussen actief in 26 landen en heeft en drie kantoren: in Amsterdam, Stockholm en Kaapstad.

In De Ondernemer Live vertelt Jelmer Wind het succesverhaal van Team5pm en neemt hij de kijkers en luisteraars in deze uitzending juist mee in zijn ervaringen over ondernemen in het buitenland (12.15 uur).

Mollie's Cross Border Manual

Onderzoeksresultaten onder meer:

  • 24 procent van de organisaties denkt het niet te kunnen veroorloven (verder) over de grens uit te breiden
  • Een derde van de bedrijven stelt dat de huidige economische situatie hen weerhoudt de stap naar het buitenland daadwerkelijk te nemen
  • 55 procent van de organisaties wil alleen naar het buitenland uitbreiden als zij daar een vestigingskantoor kunnen open.
  • Als men de grens overgaat, dan het liefste naar Duitsland.

Mollie ondervroeg daarvoor ruim 400 beslissers en verantwoordelijken op het gebied van financiën, marketing, sales of algemeen management.

Van Mossel start Europese ambities door overname in Duitsland

Maandag kondigde Van Mossel Automotive Group aan de eerste grote stap te zetten buiten de Benelux met de overname van Autohandelsgruppe Hugo Pfohe. Dat is een van de grootste dealergroepen in de Noord-Duitse regio en Hamburg, met een omzet van 300 miljoen en 700 medewerkers. ,,Dit past perfect in onze Europese groeistrategie”, vertelt Eric Berkhof van Van Mossel Automotive Group.

Meer over deze overname en de stappen in Duitsland, vertelt ceo Eric Berkhof in De Ondernemer Live (11.10 uur).

Lees ook: Startup van de Week: ambitieus duo Circle Closet werkt aan Europa's grootste online kledingkast

Ondernemerskansen in Duitsland en Verenigd Koninkrijk

Over kansen voor Nederlandse bedrijven in Duitsland, maar onder meer ook cultuurverschillen in het zakendoen, bellen we ook met 'Onze man in Berlijn', journalist Guy Hoeks ((11.45 uur). Hij volgt voor diverse media onder meer de economie in Duitsland en heeft er veel contact met Nederlandse ondernemers.

En: we bellen ook met 'Onze man in Londen', Lennard van Otterloo (12.45 uur). Hij is ondernemer, woont sinds 2006 in Londen en onder meer mede-oprichter van het De Ruyter Netwerk (voor Nederlanders in de creatieve, media of startup sector in Londen) . Lennard schreef voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief ruim twee jaar expertblogs over Brexit: hoe interessant (of niet) is het Verenigd Koninkrijk anno nu voor Nederlandse ondernemers?

Top 5 landen om te willen ondernemen

Mollie's Cross Border Manual

  1. Duitsland 20 procent
  2. België - 16 procent
  3. Verenigde Staten - 10 procent
  4. China - 5 procent
  5. Verenigd Koninkrijk - 4 procent

Mollie ondervroeg daarvoor ruim 400 beslissers en verantwoordelijken op het gebied van financiën, marketing, sales of algemeen management.

Internationaal ondernemen: KVK adviseert

Hoe zit het met BTW en invoerrechten? Wat zijn HS-codes? Aan welke verzekeringen moet ik denken? Het is dagelijkse kost voor Team Internationaal van de KVK, van wie adviseur Jacob van der Vis in De Ondernemer Live te gast is (11.20 uur). Jacob neemt ons mee met recente ontwikkelingen en praktijkvoorbeelden van bedrijven die de stap over de grens hebben gezet of dáchten die te gaan zetten.

Lees ook: Hoe vier Brabantse bedrijven wereldwijd impact (gaan) maken

De Ondernemer Live is te beluisteren via New Business Radio en te zien via de homepage van De Ondernemer en YouTube, van 11.00 tot 13.00 uur. Eerdere uitzendingen kun je onder meer terugkijken via deze link. De presentatie is wisselend in handen van Remy Gieling, Jonathan van Noord en Roland Tameling.

Remy Gieling (links) en Jonathan van Noord presenteren dinsdag 9 mei De Ondernemer Live vanaf het Media Park in Hilversum.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws