Nieuws Groei

RTL-programma Helemaal Het Einde: de families en hun bedrijven

Creatief zijn ze zeker, maar of alle bedrijven het even goed gaan doen, is nog de vraag. De drie families in het populaire realityprogramma Helemaal Het Einde! van RTL 4 zijn allemaal bezig om een bedrijfje op te zetten in Chili, maar wat hebben ze eigenlijk achtergelaten in Nederland?

Redactie De Ondernemer / MVO 23 juni 2017

Wichen

In Helemaal Het Einde! verruilen drie families Nederland voor het Zuid-Amerikaanse Chili om daar een nieuw leven op te bouwen. Ze worden niet met lege handen gedropt in de wildernis, maar krijgen daar een stuk grond, een basic hutje en startkapitaal á 75.000 euro. Elk gezin heeft één jaar om een nieuw bestaan op te bouwen en dat wordt allemaal op de voet gevolgd door een cameraploeg.

Familie Pos

Ilona (36) en Stephan (35) Pos komen uit Hilversum en zijn met hun zoons Bjorn (7) en Tygo (6) en hond Chiqo naar Chili vertrokken. In Nederland hebben ze sinds tien jaar een stukadoorsbedrijf met personeel. “We zijn echte ondernemers, rustig beginnen en daarna keihard aan de slag om er iets moois van te maken. Maar ja, hij (Stephan, red.) zegt ook: ik heb nog nooit een stukadoor van 65 jaar gezien”, zegt Ilona over zichzelf en haar man in een interview met het AD.

Lees ook: Hoe de wijnfamilie Pos uit RTL’s Helemaal Het Einde! zo snel succes boekt

Nu, in Chili, willen ze handelen in Chileense witte wijn en dat lukt ze aardig. Vanaf augustus wordt de wijn in Nederland verkocht op Wijnvoordeel.nl. Vijftienduizend flessen van de Familie Pos Collection Sparkling Wine Brut worden nu gebotteld in Chili. Ze zijn al wel te bestellen, zes flessen voor nog geen acht euro.

Familie Wichen

Addy (37) en zijn vrouw Astrid (33) komen uit Waddinxveen, Zuid-Holland. Samen hebben ze vier kinderen: Julia (15), Eva (13), Esmee (12) en Levi (7). In Nederland runt het echtpaar twee sportscholen. Er ontstond wat commotie rondom de familie Wichen na het vertrek. Addy heeft één van zijn sportscholen in Voorburg pardoes gesloten en de leden konden hun geld van de jaarcontracten niet terugkrijgen. Ze konden als alternatief naar zijn andere sportschool gaan. De sportschool is ook nog eens een financiële strop, want ze krijgen het bedrijf maar niet verkocht.

In Chili heeft de familie ideeën genoeg. Het plan is om op Landgoed La Sirena een camping te beginnen, genaamd The Orange Waffle. Hier moeten kampeerplekken en cabañas komen en in de toekomst misschien een hostel. De website is er al. Ook wilden ze graag stroopwafels verkopen. De familie wilde de Nederlandse koeken eerst zelf maken, maar nu gaan ze ze importeren en verkopen. Dat laatste gaat nog niet heel voorspoedig, dus besloot Addy ook bootcamp lessen te geven. Astrid en hun dochter Julia zijn gaan werken in een restaurant met een Nederlandse eigenaar, in het naburige stadje Pichilemu.

Lees ook: Sportschool uit RTL's 'Helemaal het einde' te koop

Familie Van der Kooij

Linda (44) en Jeroen (42) uit Bimmen zijn met hun drie kinderen Dean (14), Jana (10) en Inez (6) naar Chili vertrokken. In Nederland hebben ze allebei een baan. Linda werkte voor zorginstelling en Jeroen gaf yogales.

Het stel wilde in Chili op het landgoed een yoga-resort op te zetten, waar mensen tot rust kunnen komen. “We willen een Yoga Retreat opzetten. Het zou onze droom zijn om samen met andere mensen iets moois op te bouwen”, zei Jeroen destijds in het AD.
Dat plan staat op het moment op een laag pitje, omdat Jeroen door een ongeluk met een watertank een aantal wervels in zijn rug gebroken heeft. Inmiddels heeft de familie een ruimte gevonden waar ze yogacentrum in kunnen opzetten om les te geven.