Nieuws Technologie

Techleap aan politiek: Zorg dat personeel kan participeren in een startup en mkb-bedrijf

Medewerkersparticipatie bij startups en in het mkb is een belangrijk instrument om talent aan te trekken en te binden. Het is de conclusie van een onderzoek dat door de Universiteit Utrecht is uitgevoerd in opdracht van Techleap. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen brengt de ‘versneller van het tech-ecosysteem van Nederland’ dit onder de aandacht van de politiek.

Redactie 23 februari 2021

Techleap en Kickstart NL

Professor Erik Stam: ,,Medewerkersparticipatie kan voor structurele versterkingen van het Nederlandse ecosysteem voor ondernemerschap zorgen." Foto: Unsplash

Nederlandse bedrijven die hard willen en kunnen groeien, zijn voor het aantrekken van talent aangewezen op de internationale arbeidsmarkt. Zij concurreren met bedrijven uit andere landen die ook op zoek zijn naar het beste talent. Een belangrijke arbeidsvoorwaarde voor talent in de techsector is het kunnen mee-investeren in het bedrijf.

In opdracht van Techleap.nl hebben Erik Stam, Ronald Kleverlaan en Lara Spaans van de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan naar het effect van medewerkersparticipatie, en het huidige Nederlandse beleid op dit punt in internationaal perspectief geplaatst. Het resultaat onderstreept dat medewerkersparticipatie bij startups en in het mkb een belangrijk instrument is om talent aan te trekken en te binden. ,,Met medewerkersparticipatie worden werknemers medewerkers, en worden ze ook mede-investeerder in een ondernemende economie. Dit kan voor structurele versterkingen van het Nederlandse ecosysteem voor ondernemerschap zorgen”, aldus Erik Stam, hoogleraar Strategy, Organization & Entrepreneurship, hoofd van de Utrecht University School of Economics.

Lees ook: Dit is het Digitale Deltaplan: 'een staatsgreep van een nieuwe generatie'

Het onderzoek toont ook aan dat het de innovatie binnen bedrijven en bedrijfsprestaties verhoogt. Het leidt tot gelijkwaardige vermogensverdeling waardoor meer mensen ook weer kunnen herinvesteren in nieuwe bedrijven. Afwijkend van de internationale trend, heeft Nederland hiervoor geen internationaal concurrerend regime. Internationaal talent noemt dit een zwakte in het Nederlandse vestigingsklimaat.

Medewerkersparticipatie enige manier om personeel aantrekkelijk te belonen

Techleap, met Prins Constantijn van Oranje als boegbeeld, legt zich toe op het wegnemen van de barrières voor het succes van een startup in Nederland, en maakt zich samen met vele andere partijen uit de sector onder andere hard voor een internationaal concurrerende maatregel voor aandelenopties, met een vriendelijk belastingregime dat medewerkersparticipatie stimuleert. ‘Het is voor startups met weinig cash vaak de enige manier om aantrekkelijke beloningen te kunnen bieden als alternatief voor hoge salarissen bij grote kapitaalkrachtige (tech) bedrijven en startups uit andere landen. Het is bewezen dat bedrijven hierdoor innovatiever zijn en harder groeien’.

KickstartNL, start Nederland weer op na de verkiezingen

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen is op initiatief van Techleap.nl en Dutch Startup Association het manifest KickstartNL opgesteld. Het manifest is een uitnodiging aan politici en beleidsmakers om het gesprek aan te gaan over de cruciale rol van start- en scale-ups bij de herstart die Nederland nu nodig heeft. Over het manifest vindt er op dinsdag 2 maart op RTLZ een livedebat plaats. Hierin komt de rol van tech in het economisch herstel van Nederland aan bod, plus de vraag wat de politiek kan doen om deze bedrijven te helpen groeien en de maatschappelijke impact te vergroten.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.