Nieuws Marketing

Niek Lá Mon bezorgt Zwolle weer een echte homobar: Club Liquid

Met de opening van Club Liquid vanavond is Zwolle weer voorzien van een échte homobar. "Zo kunnen we ook volledig 'over the top' gaan", zegt eigenaar Niek Lá Mon. "Van porno-avonden met Bobbi Eden tot Hollandse avonden met Bonnie St. Claire. Het moet Amsterdam in Zwolle worden."

Van onze redactie 4 maart 2016

Homo Regenboog Kleuren Thinkstock

Na de eerdere sluiting van het COC een paar deuren verderop in de Kamperstraat en het sluiten van de voormalige Bar Stout op deze plek, wil Lá Mon de leemte in Zwolle vullen met zijn Club Liquid. "Iedereen is welkom, maar we richten ons volledig op de gay - en gayminded doelgroep. Ik hoop dat het een echte thuishaven kan worden voor de homogemeenschap in Zwolle."

Homoseksuele asielzoekersHij heeft dan ook de handen ineengeslagen met het COC én het COA. "Die hebben samen het programma Connected, waar homoseksuele asielzoekers worden begeleid in het omgaan met hun geaardheid en hoe ze daarmee om kunnen en moeten gaan in de Nederlandse samenleving. Dat gaan we hier doen." Niek benadrukt wel dat 'het niet het COC wordt'. "Waar we elkaar kunnen versterken werken we samen, maar ik blijf gewoon een commercieel bedrijf."

Veilige plekLá Mon vindt het belangrijk om die plek aan de homogemeenschap te bieden. "Ik ben zelf ook jong geweest en voelde me meer op mijn gemak in typische 'roze' horecagelegenheden, omdat ik daar echt honderd procent werd geaccepteerd. In Nederland is dat niet zo, we worden getolereerd, maar er is nog steeds geen volledige acceptatie. Ik wil de generaties die na mij komen ook zo'n veilige plek bieden."

‘Roze’ kroegHij denkt dan ook dat er nog steeds behoefte is aan een uitgesproken 'roze' kroeg. "Het is toch anders in een gewoon café. Daar zal ik niet zo snel mijn vriendje aanraken, ook om niet te provoceren. Niet omdat ik bang ben, maar ik hoef zelf ook geen flikflooiende hetero's in een café bezig te zien."

‘Over the top’Dat het onder hetero's nog wel eens verbazing wekt als homofeesten als de Gay Pride zo 'over the top' gaan, snapt hij ergens wel. "Maar als je je bedenkt dat heel veel homo's heel lang in de kast bleven en gefrustreerd waren, begrijp ik die uitlaatklep wel. Homo's houden nu eenmaal van veel glitter en glamour. Ik ben zelf ook extravert en vind bovendien dat als je iets doet, je het ook meteen goed moet doen. Ik schakel liever later terug als dat nodig is."

BeslagleggingDe weg naar de opening van Lá Mon was er een vol hindernissen. Bij de overname van voorganger Bar Stout bleek er een beslaglegging door de fiscus op het pand te liggen waardoor Lá Mon de in oktober geplande opening moest uitstellen. "Vervolgens kwamen er ook nog allerlei lijken uit de kast in de vorm van schuldeisers bij de vorige eigenaar Bob Hoogstra", stelt Lá Mon. "Daardoor kon hij nooit op tijd leveren, waarop ik in overleg met mijn advocaat niet tot betaling over ging."

Eerder meldde Hoogstra al dat juist dat de reden was om beslag te leggen op de rekeningen van Lá Mon, 'want als hij op tijd had betaald was er geen beslag gelegd'. Waardoor partijen nu nog steeds in een gerechtelijke procedure zijn verwikkeld over de vraag of de oorspronkelijk toegezegde verkoopsom wel of niet alsnog moet worden betaald.

DragqueenVrijdag is om 20.30 uur de officiële opening van Club Liquid door dragqueen Mayday, waarna vanaf 21.30 uur iedereen welkom is. Op deze openingsavond zijn er optredens van dragqueens en is er extra entertainment, onder meer door half ontklede barmannen.

Foto: Thinkstock