Nieuws Mobiliteit

VDL Nedcar gaat auto’s bouwen voor Amerikaanse startup Canoo

VDL Nedcar heeft een belangrijke eerste stap gezet om de toekomst op de langere termijn zeker te stellen. De autofabrikant uit Born, onderdeel van VDL Groep, gaat auto’s produceren voor Canoo. Deze startup uit de Verenigde Staten heeft de intentie om in ieder geval tot 2028 auto’s te laten produceren bij VDL Nedcar.

De Ondernemer / ANP 17 juni 2021

Canoo Lifestyle Vehicle liggend

VDL Nedcar gaat vanaf het vierde kwartaal van 2022 het model Lifestyle Vehicle van het Amerikaanse Canoo produceren.

Canoo, gevestigd in Californië, gaat ‘de meest ruimtebesparende elektrische voertuigen op de markt brengen, pickups, minibussen en bestelwagens met een grote laadcapaciteit op een kleine voetafdruk’. Het model Lifestyle Vehicle, dat VDL Nedcar voor Canoo gaat produceren, is het eerste voertuig dat de startup in productie gaat brengen.

Komst Canoo niet van invloed op huidige productie VDL

In eerste instantie gaat VDL Nedcar in het vierde kwartaal van 2022 duizend voertuigen bouwen voor Canoo en in 2023 zal het volume 15.000 bedragen. Doordat een vergunning voor nieuwbouw op het terrein van VDL Nedcar vooralsnog ontbreekt, wordt mogelijk tijdelijke huisvesting op het fabrieksterrein in Born gerealiseerd. De nieuwe productie-activiteiten voor Canoo zullen geen invloed hebben op de huidige productie van VDL Nedcar. De productie van de MINI-modellen en de BMW X1 voor BMW Group eindigt eind 2023.

''Deze samenwerking is de eerste stap naar een nieuwe toekomst voor VDL Nedcar. Een toekomst waarbij we voor meerdere merken tegelijk auto’s bouwen''

John van Soerland, directeur VDL Nedcar

VDL Nedcar streeft naar het tegelijkertijd bedienen van meerdere opdrachtgevers. Op dit moment vinden er gesprekken met geïnteresseerde partijen plaats over de productie van auto’s in Born. Het produceren van auto’s voor zowel startups als voor gevestigde merken is de ambitie, evenals de plaatselijke assemblage van batterijpakketten en het verbreden van de activiteiten in de waardeketen, zoals prototyping, homologatie en (after)sales, al dan niet in samenwerking met partners.

Bouwen van volledig elektrische voertuigen sluit aan op mobiliteitspropositie

Het bouwen van volledig elektrische voertuigen sluit naadloos aan bij de brede mobiliteitspropositie van VDL Groep. Zo is het bedrijf Europees koploper op het gebied van de elektrificatie van zwaarder vervoer, bussen, e-trucks en automatisch geleide voertuigen (agv’s). Tevens richt VDL wereldwijd autofabrieken in met geautomatiseerde productielijnen en leveren diverse toeleveringsbedrijven van VDL toe aan de automotive-industrie.

Lees ook: Paul van Vuuren ziet kansen voor VDL Nedcar, zelfs nu BMW vertrekt

Directeur VDL Nedcar: 'Samenwerking met perspectief'

,,De samenwerking met Canoo is geweldig nieuws voor onze medewerkers in Born”, stelt directeur John van Soerland van VDL Nedcar. ,,Met het door Canoo ontwikkelde eigen voertuig inclusief platform kunnen we samen versneld de toekomst van mobiliteit vormgeven. Deze samenwerking biedt perspectief, is de eerste stap naar een nieuwe toekomst voor VDL Nedcar. Een toekomst waarbij we voor meerdere merken tegelijkertijd verschillende auto’s bouwen.”

Lees ook: AIA-juryvoorzitter Jan Peter Balkenende: 'Nederlandse auto-industrie is gezond'

Kabinet hielp VDL Nedcar met zoektoch naar nieuwe klant

Het nieuws is ook niet de politiek ontgaan. Minister Stef Blok van Economische Zaken noemt het ,,goed nieuws voor VDL, zijn medewerkers én de regionale economie van Limburg". De bewindsman is vooral blij met de zekerheid die de nieuwe overeenkomst biedt. Het kabinet heeft VDL Nedcar de afgelopen tijd geholpen met de zoektocht naar een nieuwe klant, benadrukt hij. Het contract met Canoo is het ,,eerste, goede resultaat" dat is geboekt, aldus Blok.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws