Nieuws Mobiliteit

Herstel economie ook merkbaar bij auto- en motorbranche

Het economisch herstel in het derde kwartaal ging niet voorbij aan de auto- en motorbranche. Het CBS merkt op dat de omzet in de branche in de meetperiode met bijna een kwart steeg ten opzichte van een kwartaal eerder. In nagenoeg alle bedrijfstakken in de sector is sprake van een recordherstel. Dat geldt alleen niet voor de motorbranche, waar de krimp in het tweede kwartaal ook minder groot was.

Van onze redactie 28 november 2020

Garage autobedrijf coronacrisis herstel

Importeurs van nieuwe personenauto’s zagen de omzet in het derde kwartaal het sterkst stijgen. Deze nam op kwartaalbasis in doorsnee met 45 procent toe, geholpen ook door de heropening van fabrieken en de toenemende vraag naar nieuwe auto’s. De verkoop van bedrijfswagens steeg met dik 25 procent.

Bij de handel en reparatie van auto’s steeg de omzet gemiddeld met 23 procent. De stijgende opbrengsten waren mede het gevolg van de extra drukte op de weg. De groothandel en detailhandel in onderdelen zagen de omzet met 18 procent groeien.

Lees ook: Van Gestel en Camps (Alliance Automotive): 'Juist nu goed weten wat klanten beweegt. Letterlijk'

Door de groeispurt is ook op jaarbasis weer sprake van groei, al is deze bescheiden. Alles bij elkaar is de omzet in de sector op jaarbasis met 0,3 procent gestegen.

Vertrouwen van ondernemers in auto- en motobranche neemt toe

Het aantal openstaande vacatures in de sector is verder toegenomen. In het derde kwartaal waren er 3000 vacatures nog niet vervuld. Dat was een kwartaal eerder nog 2300. Verder bleek dat het vertrouwen van ondernemers in de auto- en motorbranche toeneemt. Evengoed zijn ondernemers in de sector iets pessimistischer dan in andere bedrijfstakken.

Lees ook: ‘Onze bestelwagens maken elektrisch rijden aantrekkelijk voor – bijna – alle ondernemers’

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.