Nieuws Mobiliteit

Deze ondernemer was slager en is nu dealer tweedehands waterstofauto's

Jos van Stratum maakte een opmerkelijke carrièreomslag. Na een leven lang als slager is hij nu Nederlands eerste dealer van tweedehands waterstofauto's.

Lizette van Neer (AD) 10 juni 2020

Jos van Stratum en zijn dochter Ebby in de showroom

In zijn vorige week geopende showroom aan de Limburglaan - de voormalige EMA garage - in Eindhoven heeft hij zo'n 25 gebruikte Toyota Mirai modellen staan. Van Stratum verkoopt de glanzende ex-lease auto's voor de helft van de prijs, toch nog goed voor zo'n 40.000 euro. Acht heeft hij er inmiddels verkocht.

Zelf was hij de eerste particulier die na veel moeite zo'n drie jaar geleden van Toyota een Mirai kreeg toegewezen. Van Stratum: ,,De rollen waren toen omgedraaid. Toyota Japan had een eisenpakket. Eerst werd gekeken wie is dat, wat doet hij, heeft hij affiniteit met waterstof en is er een waterstoftankstation in de omgeving. Na twee jaar verplicht leasen mocht ik de auto kopen."

Lees ook: Wanneer je als ondernemer een privé of zakelijke autoverzekering nodig hebt

Van Stratum is er al jaren van overtuigd dat de waterstofauto de techniek van de toekomst is. ,,Een waterstofauto is vergelijkbaar met een elektrische auto maar dan zonder accu's. De brandstofcel is de crux. Waar de gewone elektrische auto de stroom uit de batterij haalt, haalt de waterstof-auto energie uit de brandstofcel. Daarin wordt stroom gemaakt uit de omzetting van getankt waterstofgas en zuurstof uit de lucht naar water. Eigenlijk rijd je in je eigen energiecentrale. En het mooiste is, er is navenant geen onderhoud aan deze auto nodig. In 3,5 jaar tijd ben ik een keer in de garage geweest met mijn auto voor een nieuw luchtfilter en banden."

Van Stratum: slager voor de horeca

Voor Eindhovenaren is Van Stratum beter bekend als slager voor de horeca. Zijn bestelbusjes reden veelvuldig rond in de regio. In 2015 verkocht hij het familiebedrijf. ,,Ik was de vierde generatie slager in de familie. Maar interesse voor autotechniek was er altijd al. Ik heb de slagersvakschool gedaan maar ik heb ook twintig jaar geleden de IVA (automotive opleiding) afgerond. Toen wilde ik al een stap vooruit in techniek en klimaat, daarom reden mijn busjes ook op aardgas."

Lees ook: Van stomerij naar desinfectieproducten: in drie weken een nieuw bedrijf opgericht

'Waterstoftankstation vergt grote investering'

Twaalf jaar geleden sloot Van Stratum zich aan bij de Nederlandse Waterstof en Brandstofcel Associatie NWBA en zette hij in Arnhem eigenhandig een waterstoftankstation op. ,,Ik heb het terugverkocht aan de gemeente. Het was mijn doel om er een in Eindhoven neer te zetten maar dat plan heb ik laten varen. Het is in deze gemeente zo moeilijk om dat voor elkaar te krijgen als het gaat om regels en vergunningen. Een waterstoftankstation opzetten vergt een grote investering en als er maar weinig van dit soort auto's rondrijden is het al snel te duur."

Dus koos Van Stratum voor een omgekeerde strategie, hij begon zijn nieuwe onderneming, Ebby Road en handelt in occasion waterstofauto's.

Een beetje de kip of het ei? ,,Nee want de auto's zijn er en de waterstoftankstations ook, gelukkig komen er steeds meer. Dit jaar 17 in Nederland waaronder een in Roosendaal en een in Breda. Waterstof is de toekomst. Het besef bij mensen moet alleen nog komen."

Lees ook: Han ten Broeke (BOVAG): 'Tijd om wagenpark te verjongen en vergroenen'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.