Nieuws Niet te kisten

Zwaar getroffen Broekies blijft positief in onzekere evenementenbranche

En toen waren daar opeens de coronamaatregelen die ondernemend Nederland volledig op z'n kop zetten. Het betekende voor veel ondernemers nieuwe, dus andere en soms ook noodzakelijke keuzes. In de dagelijkse serie 'Niet te kisten' zetten we die ondernemers in de spotlights. Vandaag: Jeroen Broekman en zijn Broekies Entertainment Group.

Robbert Daalder 21 augustus 2020

Niet te kisten is een nieuwe dagelijkse fotoserie op De Ondernemer. De afgelopen weken zijn de meest uiteenlopende ondernemers gefotografeerd door Nadja Willems, die telkens op een originele manier laten zien wie zij zijn en waar zij voor staan. De foto's zeggen alles over hun ondernemersmentaliteit: coronacrisis of niet, zij laten zich niet kisten.

,,Naar omstandigheden gaat het redelijk goed’, begint Jeroen Broekman. ,,We zijn er nog.” De zucht die de eigenaar van Broekies Entertainment Group uit Bunnik erbij slaakt, zegt genoeg. Het gaat slecht in de wereld van de evenementen, maar deze optimist gaat voor een inhaalslag zodra het vaccin er is.

,,Ik verhuur springkussens en stormbanen, attracties, spellen en organiseer festivals voor kinderen” spreidt Broekman zijn diensten tentoon. ,,Voor particulieren, maar zeker ook voor scholen, zorginstellingen en bedrijven. Het jaar 2019 was bizar druk. Ik heb maandenlang zeven dagen per week gewerkt. Met alle liefde. En de aanvragen voor 2020 stroomden toen ook al binnen. Dit zou mijn jaar worden. Helaas liep alles anders. Precies op de dag waarop we met onze spullen naar buiten zouden gaan.”

Lees ook: Webdesigner Heister grijpt crisis aan om... keramist te worden

De ondernemer, die op zijn twaalfde al een eigen drive-in show had, vertelt dat hij de annuleringen zag binnenstromen op het moment dat de intelligente lockdown was ingegaan. ,,In een dag tijd heb ik letterlijk tonnen weg zitten strepen. Op een dag als Koningsdag draai ik normaal gesproken zo’n 75.000 euro aan omzet. Pasen, Pinksteren, niets van dat. Ja, ik heb toen wel even verslagen voor me uit zitten staren.”

Bestelwagens tijdelijk inzetten met ander doeleinde

Maar zoals het een echte ondernemer betaamt, zette hij zich over de teleurstelling heen om plaats te maken voor een (tijdelijke) oplossing. Om zijn attracties van A naar B te kunnen vervoeren, heeft Broekman zes bestelwagens. ,,Deze kwamen stil te staan, maar via een oud-medewerker kwam ik in contact met een bedrijf dat bulk van webwinkels naar sorteercentra vervoert. Ze zochten vervoerders waardoor wij nu twee ritten per dag hebben.”

"Zonder de hulp van de overheid was het al lang gedaan met mijn bedrijf"

Jeroen Broekman, eigenaar Broekies Entertainment Group

Genoeg om het hoofd definitief boven water te kunnen houden, is het echter niet. ,,We gaan een hele onzekere tijd in. Ik heb zes fte’s en de NOW 2.0-regeling loopt in september af. Dat is zorgelijk. Ik was dan ook blij dat overheid de maatregelen een tijdje geleden versoepelde. Jammer genoeg doen burgemeesters en wethouders er nu alleen alles aan om de handen maar niet te branden en worden bijna alle vergunningen weer ingetrokken. Dat helpt natuurlijk niet mee.”

Hopen op goed najaar met winterattracties en kerstborrels

,,Toch ben ik de overheid dankbaar voor de steun die ik heb gekregen. Zonder die hulp was het al lang gedaan met mijn bedrijf. Ik ben positief ingesteld en hoop dat ik in het najaar nog wat kan doen met schaatsbanen, winterattracties, nostalgische kerststalletjes en kerstborrels. En als dat vaccin er eenmaal is, ga ik een flinke inhaalslag maken.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.