Nieuws Arbeidsmarkt

Telefoon- en reiskostenvergoeding populaire secundaire voorwaarden om talent aan te trekken en te behouden

Werkgevers zetten een gevarieerd pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden in om talent aan te trekken en te behouden. Zebeoordelen hun eigen pakket gemiddeld met slechts een 6,3. Telefoon- en reiskostenvergoeding zijn populair, maar het vaakst wordt een pensioenregeling geboden.

Van onze redactie 16 januari 2023

Personeel gezocht retail eindhoven

Personeel wordt lekker gemaakt met bonussen bij winkels in de binnenstad van Eindhoven. Foto: ANP

Het zijn belangrijke bevindingen uit het jaarlijkse Benefits Benchmark Report van HR-platformen YourCampus, Figures en 7people. Volgens de onderzoekers laten bedrijven kansen liggen op het gebied van betrokkenheid en productiviteit, maar ook het welzijn en de gezondheid van werknemers.

Hoewel het rapport een opmars laat zien van alternatieve secundaire voorwaarden, zoals tegemoetkomingen rond gezondheid en welzijn, ouderschap, leren en ontwikkelen, flexibel en op afstand werken en het mobiliteitsbudget, worden deze ‘benefits’ nog niet breed ingezet. Het rapport toont aan dat benefits niet alleen als aanvullende vergoeding ingezet worden om talent aan te trekken en te behouden (88 procent), maar ook steeds meer om de betrokkenheid en productiviteit te vergroten (69 procent) en het welzijn en de gezondheid van werknemers te verbeteren (62 procent).

''Bedrijven laten daarbij kansen liggen op het gebied van het vergroten van de betrokkenheid en productiviteit van werknemers en het verbeteren van hun welzijn en gezondheid''

Agnès Chauvigny, Head of people Figures

Financiële benefits als extra compensatie: telefoon- en reiskostenvergoeding zijn populair

De meeste bedrijven (70 procent) bieden financiële benefits als extra compensatie. De telefoon- en reiskostenvergoeding zijn populair, maar het vaakst wordt een pensioenregeling geboden (74 procent). Meestal bedraagt de bijdrage drie tot vijf procent van het salaris (34 procent). Een zesde betaalt 12 procent of meer. Het beste ben je af bij een grownup bedrijf, want daar draagt 84 procent van de bedrijven bij aan je pensioen.

Bij de startups is ook het aandelenoptieplan populair. Bijna de helft biedt aandelen als secundaire arbeidsvoorwaarde, iets meer dan de scale-ups. De zogenaamde grown-up-bedrijven die meedoen aan het onderzoek, doen dit een stuk minder; daar biedt slechts een derde de optie. Een andere veel voorkomende benefit is het leer- en ontwikkelingsbudget. Zes op de tien bedrijven bieden een jaarlijks budget aan werknemers. Dit ligt meestal tussen de 500 en 1.000 euro of de 1.000 en 1.500 euro.

Lees ook: Fietsplan of gratis sportabonnement? Werknemers willen meer keuze

Benefits worden voornamelijk door werkgevers ingezet om talent aan te trekken en behouden

,,Naast de traditionele pensioenregeling en reiskostenvergoeding zien we een opkomst van nieuwe secundaire voorwaarden die niet gebruikt of genoten hoeven te worden op kantoor, zelfs niet tijdens werktijd. Denk hierbij aan toegang tot een digitale coach, flexibele sport budgetten of het maken van een donatie met belastingvoordeel,” zegt Florian Gendrault, oprichter en ceo van YourCampus.

,,Maar nog steeds worden benefits voornamelijk ingezet om talent aan te trekken en te behouden. Bedrijven laten daarbij kansen liggen op het gebied van het vergroten van de betrokkenheid en productiviteit van werknemers en het verbeteren van hun welzijn en gezondheid,” vult Agnès Chauvigny, Head of people bij Figures, aan.

Thuiswerkvergoeding steeds populairdere secundaire arbeidsvoorwaarde

Een van de opkomende benefits is de thuiswerkvergoeding, een vergoeding voor de elektriciteit en het internet om thuis te kunnen werken. De thuiswerkvergoeding wordt door 42 procent van de deelnemende bedrijven verstrekt. Een werknemer die 40 uur per week vanuit huis werkt ontvangt ongeveer 42 euro per maand. Daarnaast verstrekt iets meer dan de helft van de bedrijven een thuiskantoorvergoeding om benodigdheden zoals een stoel of bureau te kopen.

Lees ook: Mag je als ondernemer jouw personeel verplichten om naar kantoor te komen?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws